open-navfaktor-logo
search
Kriptovalute
Vrijednost Bitcoina pala za 50 posto
Vrijednost bitkoina nastavila je da pada tokom vikenda i došla je na ispod 34.000 dolara (27.630 funti), prema berzi kriptovaluta Coinbase, prenosi AP. 
09.05.2022. u 08:27
get url
text

Najveća svjetska kriptovaluta po tržišnoj vrijednosti sada je pala za 50 posto od vrhunca vrijednosti koju je dostigla u novembru prošle godine.

Pad vrijednosti digitalne valute događa se jer su berze širom svijeta također pale posljednjih dana. U ponedjeljak su neka azijska tržišta ponovo krenula s padom, a japanski referentni Nikkei indeks pao je za oko dva posto.

Bitcoin čini oko trećinu tržišta kriptovaluta ukupne vrijednosti 650 milijardi dolara. Ethereum, druga najveća kriptovaluta na svijetu, također je oslabila na vrijednosti, za više od 10 posto u protekloj sedmici.

U međuvremenu, u posljednjih godinu dana, Bitcoin je postao zakonsko sredstvo plaćanja u dvije zemlje - El Salvadoru i Centralnoafričkoj Republici.

Budući da je El Salvador rekao da će omogućiti potrošačima da koriste kriptovalutu u svim transakcijama, uz američki dolar, Međunarodni monetarni fond je pozvao ovu zemlju da poništi svoju odluku.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.