open-navfaktor-logo
search
Deset miliona KM
Donesena nova odluka o poticajima poljoprivredi u KS: Neki su ostali isti, neki su malo veći
AUTOR: Autor: Faktor
14.03.2024. u 16:29
get url
text
Vlada Kantona Sarajevo danas je, na prijedlog Ministarstva privrede, donijela Odluku o iznosima novčanih podsticaja, minimalnim uvjetima za početak proizvodnje, minimalnim uvjetima za investiranje i rokovima podnošenja zahtjeva za kalendarsku 2024. godinu, saopćeno je iz Vlade.
Za poticaje poljoprivrednoj proizvodnji u 2024. godini predviđena su sredstva u iznosu od deset miliona KM.
- Rokovi za dostavljanje potrebne dokumentacije su ostali isti kao i prošle godine, dok su iznosi poticaja za sve proizvodnje također isti ili su povećani.
Ove godine poseban fokus stavljen je na izgradnju štalskih kapaciteta, pa su tako poticaji po metru kvadratnom novoizgrađenog objekta povećani s prošlogodišnjih 70 KM na 105 KM za neregistrovane kandidate, odnosno s 80 KM na 120 KM za kandidate koji su registrovali svoju proizvodnju kao dodatnu djelatnost i sa 100 KM na 150 KM za registrovane kandidate - navedeno je.
Dodaju da su, kada je riječ o nabavci nove poljoprivredne mehanizacije i priključnih sredstava, uvedeni dodatni kriteriji, pa je tako ove godine za kupovinu novog traktora snage do 50 KW potrebno imati pet uslovnih grla, a za kupovinu traktora snage preko 50 KW potrebno je ispuniti minimum od 15 uslovnih grla.
- Uslovna grla su definisana kao i prethodne godine, s tim da su sada prepoznati i voćnjaci, pa tako 0,15 ha voćnjaka predstavlja jedno uslovno grlo. Pored toga, kreirajući uslove za nabavku nove poljoprivredne mehanizacije prepoznali smo i gljivarsku proizvodnju, gdje je za nabavku traktora do 50 KW potrebno u toku godine u proizvodnju ubaciti minimalno 100 tona komposta, a za nabavku traktora snage preko 50 KW u proizvodnju je potrebno ubaciti 200 tona komposta. Povećan je maksimalni iznos koji jedno lice može dobiti za nabavku opreme u animalnoj i biljnoj proizvodnji i to, s prošlogodišnjih 50.000 KM na 70.000 KM - kažu iz Ministarstva.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.