open-navfaktor-logo
search
Općinski sud Livno
Trojica muškaraca iz Tomislavgrada optuženi da su varali na dobijanju poticaja
Općinski sud u Livnu potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva u Livnu protiv 49-godišnjeg J. B. iz Tomislavgrada, 51-godišnjeg I. B. iz Tomislavgrada i 65-godišnjeg Ž. D, zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili produžena krivična djela obmana pri dobijanju kredita ili drugih pogodnosti.
30.06.2023. u 09:53
get url
text

Optuženima J. B. i I. B. se stavlja na teret da su u periodu 2017-2020. godine, prilikom podnošenja zahtjeva za ostvarivanje prava na novčanu podršku po modelu poticaja proizvodnji, kao dokaz o kupovini sjemena, Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Livanjskog kantona u Livnu, uz zahtjeve prilagali lažne i krivotvorene račune za kupovinu sjemena, izdane od raznih pravnih osoba s područja Federacije BiH i RS-a, za koje račune i fakture je naknadnom kontrolom Uprave za indirektno oporezivanje BiH utvrđeno da su neistiniti, odnosno da nikada nisu izdani od pravnih osoba koje se navode kao izdavači.

Ovom radnjom je resorno ministarstvo dovedeno u zabludu da se radi o istinitim i vjerodostojnim računima za kupovinu sjemena.

Kako se navodi, spomenuto ministarstvo je zahtjeve optuženih ocijenilo kao osnovane i dalje zahtjeve za poljoprivredne poticaje uputilo na isplatu Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, koje je optuženima, i to J. B. u periodu 2017-2020. godine na ime poljoprivredne proizvodnje isplatilo ukupno 74.788 KM poticajnih sredstava, dok je optuženom I. B. isplaćeno ukupno 53.811 KM poticajnih sredstava.

Ta sredstva ujedno predstavljaju i iznose protivpravno stečene imovinske koristi.

Optužnicom tužilaštva, optuženom J. B. se također stavlja na teret da je za određene novčane iznose poljoprivrednicima, s područja Livanjskog kantona, a s kojima je prethodno tužilaštvo zaključilo sporazume o priznanju krivice, prodavao lažne račune, fakture i otpremnice pravnih osoba s područja FBiH i RS-a, koje su oni uz zahtjeve za ostvarivanje prava na poticaje u poljoprivredi, resornom ministarstvu, prilagali kao dokaze o kupovini sjemena, a za koje je kontrolom također utvrđeno da nisu izdani od pravnih osoba koje se navode kao njihovi izdavači.

Optuženom Ž. D. se stavlja na teret da je jednoj osobi na području općine Tomislavgrad prodao krivotvorene fakture, račune za kupovinu sjemena i otpremnice, koje je ta osoba predala uz zahtjev za ostvarivanje prava na poticaj, a koji je od resornog ministarstva ocijenjen kao neosnovan iz razloga što je utvrđeno da se radi o lažnim finansijskim dokumentima, koji se dostavljaju kao dokazi za kupovinu sjemena.

Optužnicom tužilaštva je od optuženih J. B. i I. B. predloženo oduzimanje protupravno stečene imovinske koristi u ukupnom iznosu od 128.599 KM.

Također, optužnicom je predloženo izvođenje više od stotinu materijalnih dokaza kao i saslušanje većeg broja svjedoka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.