open-navfaktor-logo
search
FMERI
U FBiH instalirano 888 solarnih elektrana, ispunjen cilj proizvodnje 40 posto iz obnovljivih izvora
AUTOR: Autor: Fena/Faktor
30.03.2024. u 14:59
get url
text
U Federaciji Bosne i Hercegovine do kraja 2023. godine instalisano je 888 solarnih elektrana, 70 malih hidroelektrana te devet vjetroelektrana i četiri elektrane na biogas, rekli su iz Regulatorne komisije za energiju u FBiH (FERK).
Prema informacijama Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije (FMERI) kao i zvaničnom izvještaju upućenom prema sekretarijatu Energetske zajednice, BiH/FBiH je ispunila cilj od proizvodnje 40 posto energije iz obnovljivih izvora energije, piše Fena.
Iz tog ministarstva navode kako najviše obnovljive energije koristimo iz drvne biomase za grijanje, a što se tiče proizvodnje električne energije najviše koristimo struju dobijenu iz hidroelektrana.
Kada su u pitanju sredstva iz EU fondova, za budžetsku podršku EU-a Bosni i Hercegovini namijenjeno je dva puta po oko 13 miliona KM za mjere energetske efikasnosti u domaćinstvima i malim i srednjim preduzećima s tim da se, kako navode, neka od ovih sredstava mogu iskoristiti, na primjer, i za obnovljivu energiju.
S obzirom na to da je BiH 21. marta dobila status pregovarača za pristupanje EU, pretpostavka je da će biti puno više fondova na raspolaganju BiH za ulaganje u obnovljivu energiju.
Iz FMERI kažu kako su u toku aktivnosti na izradi državnog zakona o regulatoru električne energije i prirodnog gasa, prenosu i tržištu električne energije kroz koji će biti definisano uspostavljanje Operatora organizovanog tržišta-berze u BiH.
Koliko je ovo važno govori procjena da u BiH od posljedica lošeg kvaliteta zraka svake godine umre oko 3.000 ljudi, gdje je korištenje uglja jedan od glavnih faktora. 
- Nesporno je da Bosna i Hercegovina treba ubrzati rad na dekarbonizaciji kako bi smanjila ovisnost o uglju - poručili su iz Delegacije Evropske unije u BiH.
Ističu kako je BiH poduzela značajne korake u pravcu obnovljive energije s novousvojenim entitetskim zakonima, ali da je jedna od prepreka izostanak zakona na državnom nivou.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.