open-navfaktor-logo
search
Smrt djevojčice iz Kaknja
Kad zakaže sistem u kojem Konaković deceniju "lideriše procesima", a ožalošćenim roditeljima se nudi samo P(C)R
- Još je jedan nedužan život ugašen. Još je jednom ovaj nakaradni sistem zakazao. Nemar pojedinaca, loša oprema, dozvole za rad. Informacije koje saznajemo zvuče zastrašujuće - nabrajao je nakon vijesti o smrti djevojčice Džene Gadžun Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde, skupštinski zastupnik u Kantonu Sarajevo koji već dulje od deceniju, kako on to voli reći, "lideriše procesima" u tom sistemu. 
15.11.2021. u 13:03
get url
text

Nakaradni sistem čija su okosnica Konaković i notorna preletačko-uhljepska ekipa, počevši od njegovog skupštinskog "liderisanja" na čelu Kluba SDA, preko na mišiće dobijene pozicije premijera KS 2015. godine, do lidera "progresivne" vlasti "Trojke", zakazao je nebrojeno puta do sada. Smrt djeteta i općenito gubitak ljudskih života samo su najbolniji primjeri učinka takvog "liderisanja". 

VEZANI TEKST - Spahić: Ne znam zašto djevojčica nije operisana u Zenici, utvrdit ćemo je li dr. Jovanović napravila prekršaj

Besramno nam glavna karika tog nakaradnog sistema poručuje kako "krivce moramo pronaći i adekvatno sankcionisati, to mora biti obaveza svakog odgovornog pojedinca i institucije". Da je u sistemu u kojem Konaković "lideriše procesima" bilo odgovornih, do mnogih pukotina u njemu ne bi došlo. A možda ni do ishoda kao u slučaju ove djevojčice gdje će istraga, ipak, pokazati šta je stvarno dovelo do tragedije. 

Oglasio se danas i kantonalni premijer Edin Forto sa porukom da će zatvoriti sve ordinacije koje nezakonito posluju. Zašto uopće postoje ordinacije koje nezakonito posluju, pitanje je na koje premijer nije odgovorio. Jedva se i sad oglasio, valjda zbog toga što je ordinacija u kojoj je operisana djevojčica, kako su javili mediji, vlasništvo stranačkog mu kolege Benjamina Bejtovića? Kolega je član Upravnog odbora Zavoda zdravstvenog osiguranja KS i član Zdravstvenog savjeta Naše stranke. Mogao je premijer za početak i ranije krenuti upravo od svog stranačkog kolege koji je, prema podacima objavljenim na stranici Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom, prijavio ukupan godišnji prihod od 15.000 maraka. U najmanju ruku skromno s obzirom na djelatnost kojom se bavi. 

VEZANI TEKST - Premijer Forto povodom smrti djevojčice iz Kaknja: Zatvorit ćemo sve ordinacije koje nezakonito posluju

Ne treba zaboraviti ni način na koji se oglasio resorni ministar Haris Vranić, bez imalo stida, požurio je da promovira na portalima darežljivost Kantona koji raspolaže sa milijardu KM budžeta tako što je punudio da roditelji djevojčice imaju besplatno PCR testiraje u Domu zdravlja KS. Tim P(C)R-om se valjda trebala "posušiti" ljaga sa vlastitog obraza za sve ono što nije urađeno, a što je vrlo moguće dovelo do tragičnog ishoda?! Najavio je Vranić i "potpune kontrole privatnih ustanova", što će valjda reći da dosad kontrole nisu bile potpune?! Čija je onda to odgovornost? 

Napisi u medijima kako je "cijelo društvo zakazalo", kako "smo ubili djevojčicu", kako smo "svi odgovorni" nisu ništa drugo do relativiziranje, ublažavanje krivice onih koji zaista jesu odgovorni, koji "liderišu procesima"! Loša oprema, dozvole za rad, kako je napisao Konaković, nisu odgovornost cijelog društva i građana pojedinaca, nego resornog ministra, kantonalne vlasti, nadležnih inspekcija... Prema tome, ako smo "svi odgovorni", onda niko neće biti odgovoran i neće snositi sankcije, ukoliko se istragom Tužilaštva KS utvrdi da je smrt djevojčice greška ljekara i posljedica neadekvatnih uvjeta u kojima je izveden operativni zahvat.  

VEZANI TEKST - Miladinović: Zenička ljekarska komora mora pokrenuti postupak za odgovornost doktorice

Nakaradni sistem u kojem je izgubljen još jedan ljudski život u ovom slučaju je samo pokazao svoju najmračniju, najbolniju stranu. Međutim, kako on djeluje i koliko je po cjelokupno društvo štetno "liderisanje procesima" karijernih uhljeba i stranačko-kartelskih eksperata opće prakse, vidi se iz brojnih primjera.

Nisu li, uostalom, MUP Kantona Sarajevo i komesar Nusret Selimović plastičan primjer kako "liderisanje procesima" iz stranačkih centrala i od sivih eminencija mogu biti pogubni? Svjedočili smo tome prošle sedmice kada je Selimović, suprotno svim propisima, saopćio da je, što se tiče MUP-a, istraga ubistva sarajevskih policajaca okončana. Istraga je okončana onda kada to tužilac kaže, a ne onda kada komesar po nečijoj direktivi odluči da se obračunava sa drugim sigurnosnim agencijama, tužilaštvima i političkim oponentima svoga nalogodavca. Uostalom, da postoji sumnja da je upravo to radio, dalo se zaključiti i iz izjašnjenja Tužilaštva KS u konkretnom slučaju. 

VEZANI TEKST - Tužilaštvo KS o opstrukcijama: MUP rasformirao tim za istragu ubistva sarajevskih policajaca u ključnoj fazi

"Liderisanje procesima" koje je uzrok nakaradnog sistema ogleda se i u visokom obrazovanju u KS koje je na koljenima, dok se godinama pokušavaju donijeti zakoni i na ključne pozicije imenovati podobni. Za to vrijeme rektor Univerziteta u Sarajevu (UNSA) Rifat Škrijelj naslikava se pored novih kontejnera u krugu Kampusa UNSA u društvu načelnika iz "Trojke", prezentirajući odlaganje smeća u novu limenu kutiju vrhunskim, progresivnim dostignućem aktuelne vlasti. Istovremeno, neuki dio javnosti pokušava uvjeriti da je prestiž što se UNSA našao visoko na listi potpuno irelevantnog Webometricsa. Eto, tu nam je obrazovanje od kojeg sve počinje. 

Moglo bi se nabrajati do sutra, od saobraćaja, sumnjive gradnje, donošenja zakona koje Ustavni sud FBiH redom "obara"... Sve su to rezultati "liderisanja procesima" koji čine nakaradni sistem. Takav sistem dovodi do lošeg kvaliteta života građana pa i do ljudskih žrtava i tragedija.

Ne može se ništa dobro očekivati od ljudi koji u cijeloj političkoj i općenito karijeri ništa nisu uradili za opće dobro. Neznanje i bahatost kad-tad dođu na naplatu i vidljivi su svima, ma koliko "lideri prosesa" na društvenim mrežama pokušavali uvjeriti javnost da nemaju ništa s tim i da su tužni zbog žrtava nakaradnog sistema, ne priznajući da su ga upravo oni takvim kreirali. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.