open-navfaktor-logo
search
Principijelni, kao i uvijek
Na kakve osude prijetnji i slobodu govora poziva stranka koja je crtala krvavu ruku preko lica vijećnice?
Posljednjih dana društvene mreže "gore" a i nekolicina medija se bavila slučajem Franje Šarčevića. Njemu su, navodno, upućene prijetnje. 
05.03.2024. u 17:53
get url
text

Radi se o profesoru na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu, koji se između ostalog, bavi i društveno-političkom analizom.

Katkad i žestoko psuje, etiketira i vrijeđa, naprimjer saradnike i glasače Željka Komšića prišivajući im fašizam(?!). Samog Komšića je "čašćavao" više puta.

Za njega, Šarčevića, "Prvi mart 2024. definitivno je zaokružio jedan proces islamizacije tog dana i njegovo pretvaranje u bošnjački nacionalni praznik". Valjda zbog onih zastava s ljiljanima. Pod tom je zastavom Bosna i Hercegovina priznata kao nezavisna država, ali tu priču o ljiljanima koji su se vijorili na East Riveru u New Yorku ispred isjedišta Ujedinjenih nacija već znate, pa da skratimo...

Šarčević je ovih dana piskarao u svom uobičajenom maniru pa je izazvao reakcije. Na društvenim mrežama je navodno bilo i prijetnji koje su mu upućene pa će se time, ako je istina, baviti policija. U svakom slučaju prijetnje i sila nisu nikakav argument, štaviše zbog toga je zakonom propisana kazna.  

Međutim, Naša stranka... 

Iz ove su se vladajuće političke stranke među prvima oglasili. Oni, kako navode, "staju otvoreno u zaštitu Franje Šarčevića jer time štite slobodu govora". Zbilja? 

- Najoštrije osuđujemo napade na Franju Šarčevića, profesora na Prirodno-matematičkom fakultetu i urednika portala Prometej.ba. Napadi na njega nesumnjivo pozivaju na mržnju, na njegovo protjerivanje s posla te na fizički obračun.

U obavezi smo stati u zaštitu Franje Šarčevića jer time štitimo slobodu govora. Sad je napadnut Šarčević, jučer je napadnuta Jasmila Žbanić, sutra može biti bilo ko, ili možda niko, jer se, upravo zbog ovakvih napada, više niko neće usuditi da iznosi nepopularna mišljenja.

Pozivamo policijske i pravosudne organe da najozbiljnije shvate prijetnje upućene Šarčeviću i u skladu sa svojim ovlastima reaguju - saopćili su. 

VEZANI TEKST - Naša stranka - partija u koju su se mnogi njeni članovi razočarali, a leđa joj okrenuli i osnivači

Politička stranka na čelu s Edinom Fortom koja si tepa da je socijal-liberalna politička organizacija odavno je poznata kao klika rigidnih elitista koja će podržati demokratske principe i slobodu govora samo onda ako je taj govor odražava i njihove stavove i poglede. Baš ta i takva stranka prešutjela je mnoge prijetnje i ograničavane slobode govora onda kada su mete bili pojedinci ili skupine čije političke i svjetonazorske stavove ne dijele. Stoga, tvrdnje kako štiteći Šarčevića općenito štite slobodu govora, priča su za naivne koji još nisu prozreli Našu stranku. 

Kako Naša stranka štiti demokratske slobode - slobodu govora, političkog djelovanja..., a i koliko im smetaju prijetnje i pozivi na linč, ponajbolje su pokazali prije koju godinu kada su svojoj bivšoj članici, vijećnici Enisi Spahić, crtali krvavu ruku preko lica. 

Tu fotografiju Spahić koja je zgrozila javnost objavili su uz saopćenje na stranačkim stranicama, na društvenim mrežama. Nisu se zbog toga izvinili, ni Enisi Spahić, ni javnosti. Reakcije na fotografiju nazvali su tendencioznima. 

VEZANI TEKST - Logika Naše stranke: Enisa Spahić je "izdala stranku" i njeno povjerenje, Damir Arnaut je "kadrovsko osvježenje"

Enisa Spahić, koja je ukazivala na probleme u Našoj stranci, a neposredno nakon Lokalnih izbora, napustila je stranku nakon što je dala podršku SDA u Općinskom vijeću u Novom Gradu. Iz Naše stranke su Enisu Spahić nazvali "prevaranticom i izdajnicom", te su objavili njenu fotografiju sa krvavom rukom preko njenog lica.

- Žao mi je što je organizacija koju sam osnovao zavela policijski sistem u kojem se iz slobodnog stava uvijek čita neko neprijateljstvo - izjavio je svojevremeno i Dennis Gratz u jednom intervjuu prilikom napuštanja stranke.

Takva Naša stranka, jasno je, ne bori se principijelno za slobodu govora i argumentiranu raspravu u vezi s bilo kakvim društvenim pitanjima i ne traži principijelno zaštitu za svakoga ko je ugrožen radi iznošenja vlastitog mišljenja. Ta se stranka bori za slobodno ispoljavanje stavova koje i sami dijele. 

 

 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.