open-navfaktor-logo
search
Sad i nije tako dobar
Kako su presušile Trojkine suze za Ipetom: Valjao je kao maskota opozicije, ali nema "papir" da mu prepuste KCUS
Nediljko Rimac, ministar zdravstva u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine, ne da svoj potpis na imenovanje Ismeta Gavrankapetanovića za generalnog direktora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS). Sve češće se ove spekulacije pojavljuju u medijima. 
21.02.2024. u 14:09
get url
text

VEZANI TEKST - Kantonalni sud u Sarajevu naložio Vladi FBiH da vrati stari Nadzorni odbor KCUS-a

Razlog je, navodno, to što Gavrankapetanović nema nekakav certifikat "večernje škole". To što ima magisterij, diplomu, koja bi trebala biti formalna potvrda da može menadžerisati u zdravstvu, valjat će mu ubuduće da je uokviri i okači možda na zid privatne ordinacije. 

Da razjasnimo nešto na početku. Nediljka Rimca (HDZ 1990) zanima ko će biti direktor KCUS-a baš koliko i, naprimjer, Milorada Dodika zanimaju evropske integracije. Dakle, nimalo. 

Kad bi ministar Rimac bio zainteresiran da se bavi svojim poslom i na području koje ne obuhvata većinsko hrvatsko stanovništvo, kao što nije, onda bi valjda prisustvovao i onoj sjednici Vlade FBiH na kojoj su donesene nelegalne odluke u vezi s upravljačkim strukturama KCUS-a, pa se sad pravosuđe bavi time.

Rimac je izbjegao sjednicu, preciznije prepustio Trojki i premijeru Nerminu Nikšiću da se bave svojim izbornim plijenom. A ovi se zauzvrat neće baviti zdravstvom (ili se ispravno kaže tenderisanjem?) u Hercegovini. HDZ devedesetka će u toj političkoj trgovini dobiti još ponešto jer nisu uzalud dio nametnute vlasti, ma koliko Rimčev stranački šef Ilija Cvitanović "s gnušanjem odbacivao političku trgovinu u slučaju KCUS-a". 

VEZANI TEKST - Rimac i dalje šuti, njegov šef Cvitanović: S gnušanjem odbacujem političku trgovinu u slučaju KCUS, čemu pritisak?

Ministar Rimac, kao što rekosmo, nije zainteresiran za pitanje upravljanja KCUS-om, on je po svemu sudeći samo dogovoreni izgovor da se Gavrankapetanović ne imenuje. Unutar Trojke su se ponovo sračunali, pa pogazili obećanje dato Gavrankapetanoviću prije nekoliko mjeseci, kada su stranački šefovi Nikšić, Elmedin Konaković i Edin Forto išli tražiti od njega da se javi na konkurs za direktora.

Upravni odbor, aktualni i vjerovatno nelegalni baš kao što je nelegalan i Nadzorni po rješenju sarajevskog suda, izabrao je Gavrankapetanovića da bi na kraju cijela stvar zapela kod Rimca, koji je tobože jedini legalista u cijelom tom lancu. Sad neće potpisati imenovanje jer bi to bilo krivično djelo. Sve zbog nedostatka onog papira iz "večernje škole". 

No što je Ipe, kako nadimkom zovu Ismeta Gavrankapetanovića, uopće trebao Trojki, ne samo sad u ovoj priči, već godinama? 

Gavrankapetanović je bio svojvrsna opoziciona maskota stranaka Trojke dok su se služile njegovim likom i djelom predstavljajući ga kao pravednika u borbi protiv Sebije Izetbegović, kojoj su pak SDP, Naša stranka i NiP, kao i pripadajući mediji, gotovo svakodnevno fakturisali navodna protjerivanja ljekara iz KCUS-a, pa i besramno, ničim argumentirano, krivicu za smrt pacijenata tokom pandemije kovida.

Gavrankapetanović je bio onaj doktor zbog kojeg su se "topila" trojkaška srca od samog pogleda na njegove fotografije sa djecom koju su "Sebijini doktori" odbijali liječiti, što se pokazalo kao lažna optužba. Bio je ratni hirurg, pa i direktor bolnice tokom pandemije, što je u njegovom slučaju nije bila ludost već hrabrost, objasnila je glasačima Duška Jurišić, zamjenica ministra za ljudska prava BiH, kadar Naše stranke. Zaboravila je samo napomenuti da je ta hrabrost tokom kovida obuzela direktora Opće bolnice tek mjesecima nakon što je KCUS pod rukovodstvom tadašnje direktorice Izetbegović sam nosio teret zbrinjavanja smrtno bolesnih pacijenata. Ali, ne treba se sad zamarati sitnicama, ionako to sve nije dovoljno, što bi rekla Jurišić. 

- Nije dovoljno, jer kako kažu, nema potreban "papir". Ali to nikome ne daje za pravo da od Ismeta Gavrankapetanovića već dva mjeseca pravi slučaj. Naučio je i da gubi i da dobija, a Federalna vlada ovim slučajem samo gubi - pojasnila je zamjenica ministra. 

Istini za volju, od Gavrankapetanovića se pravi slučaj već godinama. I nikad nije bilo važno Gavrankapetanovićevo znanje i ugled, sam on kao takav, osim ako se njegov lik mogao koristiti u svrhu političkih obračuna sa SDA, u ovom slučaju oličenoj u Sebiji Izetbegović. Znali su to dobro iskoristiti u Trojki, kao i u medijima. Istim onim medijima koji sad silno upiru dokazati da voljeni doktor ipak ne može biti direktor KCUS-a. 

Klinički centar je u raspodjeli izbornog plijena pripao NiP-u, pa će ponajprije Elmedin Konaković imati zadatak da objasni javnosti zašto je Trojka izigrala Gavrankapetanovića i zašto su na kraju prevagnuli interesi različitih partijskih grupa, kadrovske ambicije, lobiji dobavljača medicinske opreme i lijekova...Taj je biznis po svemu sudeći u međuvremenu razrađen, ali ne sa Gavrankapetanovićem, već sa onima kojima se osladilo menadžerisanje iz sjene.

KCUS je bio Konakovićeva bolna tačka, politički kec u rukavu na koji je zaigrao svaki put kada se trebalo obračunavati sa SDA. Ponajprije su on i NiP obećavali povratak "otjeranih" ljekara i povratak Gavrankapetanovića na velika vrata. Kako sad objasniti da je problem taj jedan "papir" i neki propisi, kad se na zakon nije gledalo u Vladi FBiH dok se smjenjivalo bivše rukovodstvo KCUS-a, a na insistiranje upravo Konakovića?! 

VEZANI TEKST - Bogićević konačno otkrio: Izbor mene za gradonačelnika bio je neprihvatljiv za "Četvorku" koja me predložila

Što se Gavrankapetanovića tiče, služio je Trojki dok je trebalo u kampanjama, baš kao što je poslužio i Bogić Bogićević u onoj farsi pri izboru gradonačelnika Sarajeva. Tad, u slučaju Bogićevića, pokušavali su krivicu adresirati SDA, a sad Nediljku Rimcu. Solidan je to argument, samo zavisi za koga, kod bar prosječno inteligentnog glasača ne pije vode. 

Šta se tu odigralo iza kulisa objasnit će nam možda i sam Gavrankapetaković jednom u onoj TV ispovjedaonici gdje obično gostuju svi koji su spremni pričati protiv SDA, gdje je gostovao i on kad je imao šta reći o Sebiji Izetbegović i svom odlasku s KCUS-a. Samo, ako ga ovaj put puste, jer priča je nešto drugačija - o povratku.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.