Oglasio se ministar

Hadžiahmetović: Rad će upravljati javnim garažama, smanjenje zakupa za 25 posto

Nakon što je načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić zatražio da se javne garaže prepuste na održavanje Općini jer su zapuštene neuslovne i skupo se naplaćuje njihovo izdavanje, ministar Enver Hadžiahmetović posjetio je KJKP Rad koji gazduje javnim garažama i poručio da se garaže neće davati općinama na upravljanje.

Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Enver Hadžiahmetović danas je, prilikom posjete KJKP Rad i sastanka Radne grupe za kontrolu, praćenje i održavanje komunalne higijene u Kantonu Sarajevo, iskoristio priliku da se sastane s dijelom uprave ovog preduzeća i direktoricom Verom Arnautović.

Ovom prilikom, razgovarano je o aktuelnoj temi vezanoj za upravljanja garažama, a kojima trenutno upravlja ovo preduzeće.

Zajednički je stav da su garaže u lošem stanju, što je uzrok dugogodišnje zapuštenosti i neadekvatnog ulaganja više od 20 godina

Stav ministra Hadžiahmetovića, kao i uprave ovog preduzeća je da će Rad i dalje upravljati garažama, uz obavezu adekvatnog i planskog ulaganja u njihovu rekonstrukciju, a što se nalazi u planovima poslovanja ovog preduzeća.

- Naš zajednički cilj je da se u što skorije vrijeme investira više od 300 hiljada maraka u sanaciju i rekonstrukciju garaža - istakao je ministar Hadžiahmetović, ovom prilikom, te dodao kako će ova sredstva osigurati resorno ministarstvo koje on predvodi.

Najavio je i da će u cilju rješavanja problema sa kojima se građani Novog Grada suočavaju, zbog zabrane parkiranja automobila oko stambenih jedinica i sve češćih kazni policije MUP-a KS, u narednom period predložiti Vladi Kantona Sarajevo da se cijena zakupa garaža umanji za 25 posto, s tim da bi iznos umanjenja sufinansiralo Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša.

- Zajednički interes građana i vlasti je osiguranje potrebnog parking prostora i rješavanje pitanja saobraćaja u mirovanju, te time i smanje plaćanja kazni sa kojima su građani ove općine trenutno suočeni - naglasio je ministar Hadžiahmetović.

Potcrtao je i kako je cilj da se poveća broj građana koji koriste garaže, kako bi se prostor oko zgrada zajedničkog stanovanja oslobodio za sve druge aktivnosti, navodi se u saopćenju Službe za protokol i press KS.

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga