open-navfaktor-logo
search
Potvrđeno
Bageri uskoro na Koševu, FK Sarajevo seli na Bilino polje
Olimpijski stadion Asim Ferhatović Hase - Koševo uskoro će postati gradilište, jer bi trebala početi zamjena travnjaka, a u tom periodu FK Sarajevo će domaće utakmice igrati na Bilinom polju u Zenici.  
20.07.2022. u 16:38
get url
text

Da će bageri uskoro na stadion Koševo, potvrdio je to Bordo tim na svojoj zvaničnoj stranici

- Načelnik Općine Centar Srđan Mandić, predstavnici Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine i predstavnici Fudbalskog kluba Sarajevo, usaglasili su stavove oko rekonstrukcije travnjaka na stadionu Asim Ferhatović Hase.

Rekonstrukcija se vrši u sklopu projekta "Potpuna rekonstrukcija glavnih terena na stadionima Premijer lige BiH". Projekat, prema uvjetima koje je postavila krovna kuća evropskog fudbala, finansiraju UEFA i FSBiH sa 75 posto ukupne vrijednosti projekta, dok preostalih 25 posto osiguravaju lokalne zajednice koje raspolažu tim stadionima.

Ukupna vrijednost rekonstrukcije glavnog terena stadiona Asim Ferhatović Hase sa svim troškovima i obračunatim PDV-om iznosi 2.487.405,03 KM. Fudbalski savez BiH je osigurao 1.938.207,97 KM, dok je preostali iznos od 549.197,06 KM udio Općine Centar. Fudbalski klub Sarajevo ugovorom preuzima sve troškove održavanja terena u periodu od 10 godina.

Prijedlog ugovora kojim se osiguravaju kvalitetna podloga za odigravanje fudbalskih utakmica, kako Fudbalskog kluba Sarajevo tako i svih reprezentativnih selekcija Bosne i Hercegovine, prije potpisivanja, treba biti potvrđen i odobren od strane vijećnika Općinskog vijeća Općine Centar na prvoj narednoj sjednici, a radovi bi trebali početi odmah nakon zvaničnog potpisivanja ugovora.

FK Sarajevo će svoju utakmicu 3. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine protiv FK Sloga, igrati na stadionu Asim Ferhatović Hase. Meč se igra u subotu, 30. jula u 21 sat. Kada zvanično započnu radovi na zamjeni travnjaka na stadionu Asim Ferhatović Hase, FK Sarajevo će svoje utakmice igrati na stadionu Bilino polje u Zenici.

Nakon detaljne analize svih potencijalnih zamjenskih stadiona, procijenjeno je da je zbog kvalitete travnjaka, reflektora i same cijene, stadion u Zenici najbolje privremeno rješenje za odigravanje domaćih utakmica. Procjena je da će radovi na zamjeni travnjaka trajati 45-60 dana - saopćeno je iz FK Sarajevo.

Sve informacije vezane za odigravanje domaćih utakmica FK Sarajevo u Zenici bit će dostupne navijačima FK Sarajevo kada bude definisan tačan datum početka radova na stadionu Asim Ferhatović Hase, poručili su iz Bordo tabora.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.