open-navfaktor-logo
search
Narodno pozorište
"Balkanski špijun" 6. februara u Sarajevu
Komedija "Balkanski špijun u Sarajevu" autora Dušana Kovačevića, u adaptaciji i režiji uvaženog pozorišnog reditelja Sulejmana Kupusovića, bit će izvedena u Narodnom pozorištu Sarajevo u četvrtak, 6. februara 19.30 sati.
04.02.2020. u 16:01
get url
text
Detalj iz predstave "Balkanski špijun"
Detalj iz predstave "Balkanski špijun"

Predstava je nastala prema briljantnom tekstu Dušana Kovačevića po kojem je svojevremeno i snimljen kultni film, osamdesetih godina prošlog stoljeća, koji ni dan danas ne gubi na gledanosti jer je prožet tematikom koja je našla put i u današnjem vremenu. Tu satiru je osjetio i naš slavni reditelj Sulejman Kupusović koji je Špijuna "doveo" u Sarajevo i simbolično odlučio da se premijera odigra 29. Novembra na Dan republike nekadašnje Jugoslavije.

Prožima se tema jugonostalgije, kao i današnjih, ali i svjetskih aktuelnih tema terorizma, koje je Kupusović grandiozno-satirično smjestio u Bosnu gdje se kroz komediju nasmijao patološkoj opsjednutosti banjalučkih i beogradskih političara, samozvanih eksperata za terorizam, koji su tvrdili da je Bosna leglo Al-Kaide.

S druge strane, smještena je tema o religiji, islamističkim idejama ljudi koji sebi daju za pravo da odlučuju da li je neko religiozniji ili ne od njih, jer ulazeći u krizu prisjećaju se Jugoslavije i režima koji ih sve više rastužuje zbog činjenice da današnji lideri ne obraćaju pažnju na "malog čovjeka".

U predstavi igraju: Izudin Bajrović prvak Drame NPS, Ejla Bavčić prvakinja Drame NPS, Aldin Omerović, Mona Muratović, Milan Pavlović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.