open-navfaktor-logo
search
Dediću 540 minuta
BiH u Ligi prvaka dobila "dragulja": Zmaj sa maksimalnom minutažom i 61,19 pretrčanih kilometara
Bosnu i Hercegovinu u osmini finala Lige prvaka predstavljat će Edin Džeko (Inter) i Rade Krunić (Milan).
03.11.2022. u 19:45
get url
text

U grupnoj fazi elitnog UEFA takmičenja nastupili su još Luka Menalo (Dinamo), Sead Kolašinac (Marseille) i Amar Dedić (Salzburg).

Amar Dedić, 20-godišnjak iz Salzburga, odigrao je svih šest utakmica grupne faze. Na terenu je proveo maksimalnih 540 minuta i jedini je član reprezentacije BiH s maksimalnom minutažom.

U šest utakmica Dedić je pretrčao 61,19 kilometara, što je 10,2 kilometra po meču. Maksimalna brzina kojom je trčao iznosila je 32,9 kilometara na sat. Dedić se nije upisao u strijelce, niti asistirao.

Salzburg je u grupi E u borbi sa Chelseajem, Milanom i Dinamom osvojio treće mjesto i na proljeće će nastupiti u nokaut fazi Evropske lige.

Od Evrope su se oprostili Luka Menalo i Sead Kolašinac. Menalo je mučio muku s povredom i ostao je bez odigrane utakmice u eliti, dok je Kolašinac s Marseilleom do posljednjeg kola vodio bitku za 16 najboljih, ali je na kraju ostao praznih ruku. Kolašinac je nastupio četiri puta, ukupno na terenu proveo 149 minuta. Zmaj je ukupno pretrčao 19,32 kilometra, što je 4,83 kilometra po meču. Zicer koji nije realizirao u finišu utakmice s Tottenhamom vjerovatno će ga još dugo proganjati.

Edin Džeko i Rade Krunić jedini su bh. fudbaleri koji su uspjeli upisati se u strijelce u grupnoj fazi.

Dijamant je upisao šest nastupa, a na terenu je proveo 372 minute. Sa tri gola prvi je strijelac Intera u Ligi prvaka. Dijamant je imao 14 pokušaja prema golu suparnika, što iznosi 2,34 pokušaja po meču. Dva gola je bh. golgeter dao desnom, a jedan lijevom nogom. Na kontu ima i asistenciju. Ukupno je pretrčao 41,24 kilometra ili 6,88 kilometara po susretu, a maksimalna brzina kojom je trčao iznosi 31,8 kilometara na sat.

Rade Krunić je u pet nastupa na terenu proveo 283 minute, a u posljednjem susretu grupne faze postigao je pogodak protiv Salzburga. Krunić je pretrčao ukupno 34,51 kilometar, odnosno 6,91 kilometar po meču. Maksimalno je trčao brzinom 32,4 kilometra na sat. Veznjak Rossonera je u grupnoj fazi zaradio i dva žuta kartona.

Žrijeb osmine finala Lige prvaka bit će održan u ponedjeljak, 7. novembra. Prve utakmice osmine finala prestižnog klupskog takmičenja na rasporedu su 14/15. i 21/22. februara naredne godine, a revanš-susreti 7/8. i 14/15. marta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.