open-navfaktor-logo
search
Projekti
Bužimskim vitezovima Muzej brigade povodom 30. rođendana
Sljedeće godine u augustu obilježava se punih trideset godina od formiranja jedne od najboljih brigada Armije RBiH, 505. viteške bužimske brigade.
30.09.2021. u 11:53
get url
text

Kako bi ova jubilarna godišnjica bila obilježena na najbolji način, ubrzano se radi na početku izgradnje Muzeja brigade iznad Turbeta generala Izeta Nanića. U augustu ove godine svečano je položen kamen-temeljac, urađen je glavni projekat, a za izgradnju Muzeja postoje inicijalna sredstva.

Na općinskom računu za ovu namjenu već se nalazi 200.000 KM, u budžetu kantona planirano je 100.000 KM za ovu godinu, a izvjesno je i 125.000 KM od Saudijskog fonda. S obzirom na činjenicu, a prema urađenom predračunu, vrijednost ovog objekta je oko milion KM, te će biti potrebno osigurati još novca iz drugih izvora.

Da još uvijek ima istinskih patriota koji poštuju, cijene i ne zaboravljaju herojsku borbu bužimskih vitezova najbolje pokazuje inicijativa Vedada Deljkovića u Gradskom vijeću Grada Sarajeva kojom traži da Grad Sarajevo u svom budžetu za narednu godinu planira 50.000 KM za izgradnju Muzeja 505. viteške brigade. Očekuje se da će ova inicijativa biti prihvaćena od svih gradskih vijećnika, ali isto tako da će se i u ostalim budžetima svih nivoa vlasti iznaći novac za realizaciju ovog projekta posebno zbog činjenice da je Muzej 505. viteške brigade sačuvao veliki broj eksponata, fotografija, ali i kompletnu radnu sobu generala Izeta Nanića sa ratnim kartama i zabilješkama.

Da je izgradnja Muzeja izvjesna i realna pokazuje i angažman načelnika Općine Bužim Mersudina Nanića koji je ovih dana razgovarao sa zamjenikom federalnog ministra za pitanja boraca i ratnih vojnih invalida Mirzom Terzom koji je izrazio spremnost da pomogne izgradnju muzeja i planira novac u ministarstvu za narednu godinu. Projekat izgradnje muzeja prezentiran je i prijateljima i bratskim gradovima u Turskoj i izvjesno je da će ovako široka podrška uroditi plodom, te da će Muzej 505. viteške brigade biti najbolji poklon bužimskim vitezovima povodom obilježavanja tridesetog rođendana.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.