open-navfaktor-logo
search
Parlament
Da li će do Nove godine biti održana konstituirajuća sjednica Doma naroda FBiH?
U ovom trenutku, prema riječima Izmira Hadžiavdića, sekretara Doma naroda Parlamenta FBiH, konkretnijih naznaka o datumu održavanju konstituirajuće sjednice nema.
06.12.2022. u 07:56
get url
text
Dom naroda FBiH

Dodaje kako bi se u najboljem slučaju mogla održati do Nove godine.

- Treba imati na umu da je Božić 25. decembra. Možda bi se održavanje konstituirajuće sjednice moglo očekivati 30. decembra. Ukoliko ne, onda početkom 2023. godine. Da ne zaboravimo i žrijebanje u Centralnoj izbornoj komisiji BiH za pojedine kantone (žrijebanje se obavlja ako kandidati iz reda nekog od konstitutivnih naroda i reda ostalih imaju jednak broj glasova) - govori nam Hadžiavdić.

Kaže kako na konstituirajućoj sjednici ovog doma ne očekuje probleme.

- Vjerovatno će se ići na to da delegati preuzmu mandate, polože svečanu zakletvu, a potom da se izabere rukovodstvo doma i time da se završi sjednica. Ne moraju se na konstituirajućoj sjednici izabirati predsjednik i potpredsjednici Federacije BiH - dodaje.

Upitali smo da li je prekršen Poslovnik u nastavku konstituirajuće sjednice Zastupničkog doma FBiH. 

Sjednicu je prekinuo predsjedavajući Zastupničkog doma FBiH starog saziva Mirsad Zaimović, nakon čega su zastupnici SDA napustili salu, a potom su novoizabrani zastupnici "Osmorke" i HDZ-a održali sastanak, donijeli zaključak, nastavili sjednicu i izabrali rukovodstva tog doma u kojem nema nikoga iz reda Bošnjaka. 

- Ne bih da komentiram tu sjednicu, ali mogu reći da ukoliko postoji bilo kakva sumnja, neka se traži ocjena ustavnosti na Ustavnom sudu FBiH koji je popunjen, radi u punom kapacitetu - govori Hadžiavdić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.