open-navfaktor-logo
search
Poruke
Đapo o zaštiti okoliša: Napravili smo značajan korak u prilagođavanju EU standardima
Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo danas je na Svjetski dan zaštite okoliša izjavila kako je u Federaciji BiH reformiran sektor zaštite okoliša. 
05.06.2022. u 09:36
get url
text

Istakla je sve ono što je u proteklom periodu urađeno kada su u pitanju reforme i unapređenja u ovoj oblasti.

- U martu prošle godine stupio je na snagu novi Zakon o zaštiti okoliša, čije smo usvajanje dugo čekali od strane oba doma Parlamenta FBiH. U novom Zakonu smo transponirali pet EU direktiva. Nakon Zakona, radili smo na novim podzakonskim aktima, odnosno uredbama i pravilnicima i mogu reći da smo napravili pravu revoluciju i reformirali sektor zaštite okoliša što se sigurno već osjeća na terenu – rekla je Đapo u izjavi za Fenu.

Na temelju novih propisa okončana je praksa izdavanja okolinskih dozvola za mnoge vrste projekata kao npr. za infrastrukturne objekte, objekte za prenos električne energije, obnovljive izvore energije (voda, sunce, vjetar) i duge projekte, ali se za iste provode postupci prethodne procjene uticaja na okoliš i donose rješenja koja obavezno sadrže mjere zaštite okoliša.

Također, jedan broj projekata, koji su do sada morali imati okolišnu dozvolu, oslobođeni su čak i procjene, tako da je za ove projekte potrebno kroz druge saglasnosti i dozvole propisati opće mjere zaštite okoliša i zaštite zdravlja ljudi.

- Prenošenjem propisa Evropske unije u pravni sistem Federacije BiH po pitanju zaštite okoliša u skladu sa Poglavljem 27 EU, Federalno ministarstvo okoliša I turizma je napravilo značajan korak prilagođavanja EU standardima. U skladu sa EU politikom, to podrazumijeva adekvatnu primjenu i provođenje ovih propisa na federalnom, kantonalnom i lokalnom nivou. Moram reći da se naročito ponosim stručnim službama Ministarstva, koji su uložili puno znanja, rada i energije u ovu reformu – kaže Đapo.

Također, kada je u pitanju zaštita okoliša, Federalno ministartvo turizma i okoliša u saradnji sa NVO sektorom napravilo je informaciju za Vladu FBiH na osnovu koje je Vlada FBiH usvojila Deklaraciju o zaštiti rijeka i zadužila resorna ministarstva da promijene odredjene propise.

- Ministarstvo na čijem sam čelu bilo je zaduženo da izmjeni tri pravilnika i mi smo to završili u roku od mjesec dana, Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva je bilo zaduženo da donese pravilnik o ekološki prihvatljivom protoku vode, a Ministarstvo energije, industrije i rudarstva da predloži Izmjene i dopune Zakona o električnoj energiji kojim bi se zabranila izgradnja mHe. Zakon je iz hitne procedure vraćen u redovnu i sada se u drugom čitanju nalazi pred parlamentarcima. Nadam se da će zakon biti donešen i da ćemo staviti tačku na ovu priču. Vlada FBiH je završila svoje obaveze, a sada je na parlamentarcima da donesu najbolje odluke za svoje građane, odnosno za zaštitu prirode – naglasila je Đapo. 

Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se danas, a ove godine moto je "Jedna je Zemlja", kojom se šalje poruka održivog načina života u harmoniji s prirodom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.