o prijavi

Džaferović: Dodik se nije snašao u Predsjedništvu i sada traži izgovore

FOTO: Ajdin Cocalić

Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), podnio je krivičnu prijavu protiv predsjedavajućeg Predsjedništva Šefika Džaferovića zbog, kako se navodi, zloupotrebe službenog položaja i ovlaštenja. Džaferović prijavu smatra neutemeljenom, a potez vidi kao promašenu Dodikovu inicijativu.

VEZANI TEKST - Džaferović potvrdio podršku Ukrajini: Uprkos pritiscima nisu promijenjeni zvanični stavovi BiH

Kako se navodi na zvaničnom Twitter nalogu člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, on je podnio krivičnu prijavu protiv Šefika Džaferovića koji je, u svojstvu člana i predsjedavajućeg Predsjedništva, učešćem na samitu Krimske platforme, zloupotrijebio službeni položaj i ovlaštenje.

- Zloupotrebom položaja i ovlaštenja načinjena je šteta Srpskoj, jer je usljed nezakonitog i neovlaštenog djelovanja Džaferovića, Srpska spriječena da iskaže zvanični stav putem srpskog člana Predsjedništva BiH, koji se bira sa teritorije Srpske, o ovom važnom pitanju spoljne politike - navodi Dodik na svom Twitter nalogu.

U nastavku piše da je Predsjedništvo BiH, kao institucija, jedino nadležno za vođenje spoljne politike i Džaferović je samoinicijativnim nastupom, za koji nije imao saglasnost, prekršio Ustav BiH, Poslovnik o radu i iznio samo lične stavove.

Dodik je ranije, za Radioteleviziju Republike Srpske rekao kako je tražio da se odbije Džaferovićevo učešće na samitu, dok su druga dva člana Predsjedništva glasala protiv njegovog zaključka o odbijanju.

 Džaferović se jučer obratio na samitu Krimske platforme na kojem je ponovio stav Bosne i Hercegovine koja daje potpunu podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine. Na samitu su se obratili i drugi svjetski zvaničnici, predsjednici i premijeri država koji su dali punu podršku Ukrajini i osudili rusku agresiju.

VEZANI TEKST - Dodik u svom stilu: Tražio smjenu Džaferovića, želi biti predsjedavajući i da ide u New York kako bi govorio u UN-u

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Džaferović je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hecegovine (BIRN BiH) kazao da, umjesto da radi svoj posao, Dodik traži izgovore pred sve češćim kritikama, da se nije snašao na ovoj poziciji i da odlazi s nje bez rezultata.

- Neozbiljna, neutemeljena i promašena inicijativa, kao, uostalom, i neki raniji slični pokušaji, kada je najavljivao moju smjenu, pa je to završilo kako je završilo. O zvaničnim stavovima BiH o Ukrajini i obavezi predsjedavajućeg da predstavlja BiH, na temelju zvaničnih stavova, sve se zna i nema potrebe da se dodaje - kazao je Džaferović.

Na konfereniciji za medije održanoj danas u Banjoj Luci, Dodik je kazao da je krivičnu prijavu podnio Tužilaštvu BiH.

Iz Državnog tužilaštva nisu odgovorili na upit BIRN-a BiH.

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga