open-navfaktor-logo
search
Vlada KS
Forto: Avdić mi je rekao da bi umro da nismo dali pare za odlazak košarkašica na Svjetsko prvenstvo
Vlada Kantona Sarajevo izdvojila je 150.000 KM za odlazak ženske košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine na Svjetsko prvenstvo koje će se održati u Australiji.
12.08.2022. u 11:35
get url
text

{$galerijaFotografija}

Košarkaški savez BiH jučer je izdao dramatično saopćenje u kojem je navedeno da, ukoliko se od ponedjeljka ne nabavi 150.000 KM, naša selekcija neće igrati na smotri najboljih svjetskih selekcija jer ne mogu kupiti karte za prijevoz.

Nakon objave ove informacije, uslijedio je odgovor Vlade Kantona Sarajevo, koja će uplatiti potrebna sredstva. 

Tim povodom danas je održana press-konferencija Vlade KS. Prisutnim su se obratili premijer Edin Forto, ministar kulture i sporta Samir Avdić i ministar finansija Davor Čičić.

- Tu smo da pitamo šta se dešava sa bh. sportom i zašto pred svako takmičenje nekoliko dana prije samog takmičenja se pojavljuju podaci da fali novac za karte, fali za hotel. Kako je moguće da rukometaši ne znaju hoće li imati hotel za spavati, odbojkaši prevoz? Kako je moguće da naši sportisti imaju problem sa odlaskom da predstavljaju našu zemlju, to je pitanje za državnu vlast.

Mi smo jučer reagirali, ali to defninitivno nije rješenje za bosanskohercegovački sport - rekao je Forto.

Ministar Avdić ističe da će sve reprezentativne selekcije učestovati na velikim takmičenjima.

- Jučer ste svi imali priliku da vidite apel KSBiH za šta postaje dokazi, postoje mail komunikacije koje su upućene direktno iz FIBA-a da KSBiH mora da što prije potvrdi dolazak i nabavku avionskih karti, zato što se putuje u Australiju koja je udaljena 25 sati leta.

Imali smo redovnu sjednicu Vlade. Tražio sam od premijera i kolega ministara da reagujemo, nije bilo vremena. Dao sam tu incijativu, sredstva bi u toku dana trebala biti na adresi KSBiH.

Javno želim da kažem da će sve reprezentacije BiH učestvovati na velikim takmičenjima. To je obaveza svih nas, smatram da ne postoji nijedna osoba koja može zabraniti da naše džravne selekcije ne odu. Ministarstvo kulture i sporta će i dalje podržavati selekcije, i prošle godine smo izdvojili sredstva.

Imamo odgovornost i empatiju prema državnom dresu. Prošle godine smo sa pola miliona konvertibilnih maraka podržali olimpijski program. Riješili smo ovaj problem, vjerujem da ćemo nastaviti da podržavamo vrhunski sport i ono što ima značaj za BiH - rekao je Avdić.

Moram vam reći da sa pozicije ministra imam otvorenu komunikmaciju sa ljudima koji rade u savezima, sa ljudima koji su i selektori, dodao je.

- Ne smije ništa da nedostaje na terenu. Kad razgovaram sa njima pokušavam da kažem da je potreban mir u ekipi, a mi ćemo se sa naše strane potrduti da uradimo najbolje moguće. Igrači i igračice trebaju da zadrže fokus i naći će se rješenje - zaključio je Avdić.

Ministar finansija Čičić je kazao da su sredstva uplaćena na račun KSBiH te je poželio sretan put našim kašarkašicama u Australiju.

- Želim istaći da smo mi reagovali. Uspjeli smo pronaći sredstva. Izvršili smo uplatu na račun KSBiH. Želim da poželim sretan put našim košarkašicama i da nas predstave u najboljem svjetlu.

Zbog nemara državnog nivoa vlasti, finansiramo i ustanove kulture, za sve smo platili oko dva miliona maraka. Ovo je pitanje svih nas, nije pitanje vlasti ni opozicije. Ovo je šire društveno pitanje. Država treba da nađe način kako da sve finansira - kazao je Čičić.

Premijer Forto je dodao da je Avdić rekao da, kada ne bi košarkašice otišle na Svjetsko prvenstvo, da bi umro.

- Ne želimo da sportisti postanu arena političke bitke. Avdić je rekao kad košarkašice ne bi otišli na Svjetsko prvenstvo da bi umro. Mi smo oni koji navijamo za Bosnu i Hercegovinu - zaključio je Forto.

Svjetsko prvenstvo za košarkašice održava od 22. septembra do 1. oktobra u Sidneyju, a reprezentacija BiH nalazi se u grupi A sa selekcijama Belgije, Južne Koreje, Kine, Portorika i Sjedinjenih Američkih Država.

_DSC0002.JPG
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.