open-navfaktor-logo
search
Populistički potezi
Iako je Novalićeva Vlada sve završila i daje novac: Forto zakon o dječijem doplatku ostavio iza izbora
Iako je Zakon o materijalnoj podršci porodicama s djecom u Federaciji Bosne i Hercegovine kojim djeca iz porodica slabijeg imovinskog stanja i socijalno ugroženih porodica imaju pravo na dječiji dodatak u mjesečnom iznosu od 103,17 KM do navršene 18 godine života usvojen još u maju, aktuelna vlast u Kantonu Sarajevo planski je usklađivanje kantonalnog zakona sa federalnim odgodila za poslije izbora. 
20.09.2022. u 14:01
get url
text

Dom naroda je nakon Zastupničkog doma Parlamenta FBiH ovaj zakon usvojio 26. maja, a krajnji rok za usklađivanje kantonalnih propisa sa federalnim bio je tri mjeseca. 

Međutim, Vlada KS na čelu sa Edinom Fortom je tek 11. augusta dostavila Skupštini KS Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice sa djecom, čiji je predsjedavajući Elvedin Okerić sjednicu zakazao za 4. oktobar. S obzirom na to da se zakon usvaja po skraćenom postupku, odnosno nema javne rasprave, "Trojka" ga je mogla usvojiti kad god je htjela. 

Povećanje dječijeg doplatka, odnosno izmjene zakona inicirala je Vlada FBiH na čelu sa Fadilom Novalićem. Ovaj Fortin potez je školski primjer populizma, kako bi se javnosti prikazalo da je Vlada koju on vodi povećala dječiji doplatak sa 57 na 103 KM, a ne Federalna vlada.  

Oko 80.000 djece u Federaciji BiH od 1. jula ove godine prima uvećani dječiji doplatak. Vlada Federacije BiH u ovogodišnjem budžetu planirala je za tu namjenu 50 miliona KM. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.