Konstituirajuća sjednica

Izabrano novo rukovodstvo Skupštine BPK Goražde, sekretarica napustila zasjedanje

Skupština BPK Goražde
FOTO: Fena

Četrnaest zastupnika parlamentarne većine u Skupštini Bosansko-podrinjskog kantona Goražde u popodnevnim satima nastavilo je konstituirajuću sjednicu kantonalnog parlamenta, koju je prethodno zbog nedostatka kvoruma prekinula predsjedavajuća Skupštine iz ranijeg saziva Aida Sirbubalo (DF).

Uprkos upozorenjima sekretara Skupštine BPK Nermine Adžem da se time krši Poslovnik kantonalnog parlamenta te da nastavak sjednice nije legitiman, zbog nedostatka kvoruma i načina njenog rada, zastupnici su odlučili nastaviti zasjedanje kojim je rukovodio Rasim Mujagić (Nova politička inicijativa) kao najstariji zastupnik, dok je sekretarica Adžem napustila zasjedanje.

Zastupnici parlamentarne većine u nastavku sjednice izabrali su rukovodstvo Skupštine BPK Goražde gdje je Muradif Kanlić (SBB) jednoglasno izabran iz reda Bošnjaka. Kada je riječ o članu iz reda srpskog naroda, svi zastupnici bili su suzdržani prilikom glasanja za Daliborku Milović (LS) dok je Branka Cvijetić (Novi početak) dobila jednoglasnu podršku, kao i Berina Fejzić (BNS) iz reda hrvatskog naroda.

VEZANI TEKST - Premijerka BPK Goražde Aida Obuća podnijela ostavku

Na sastanku članova rukovodstva u pauzi zasjedanja, kojem kao ni nastavku same sjednice Fejzić nije prisustvovala, Kanlić je izabran za predsjedavajućeg dok će Cvijetić i Fejzić, prema odluci parlamentatrne većine, biti zamjenice predsjedavajućeg kantonalnog parlamenta.

Nakon usvajanja odluke o uspostavi kolegija Skupštine BPK Goražde, usvojen je i zaključak kojim je dat rok za dostavljanje kandidatskih listi za Dom naroda Parlamenta FBiH sutra do 16 sati, a potom je sjednica prekinuta.

Parlamentarnu većinu u BPK čine Narod i pravda, Novi početak, Nova politička inicijativa, Stranka za BiH, SDP, SBB, BH Demokrati - Džebrail Bajramović i Nezavisna građanska lista (NGL).  

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga