Nakon Purivatre

Jovan Marjanović je novi direktor Sarajevo film festivala

FOTO: Ajdin Cocalić

Jovan Marjanović novi je direktor Sarajevo Film Festivala (SFF), najveće filmske smotre u regionu. 

On će na ovoj funkciji naslijediti Mirsada Purivatru, osnivača SFF-a, koji će ubuduće obavljati funkciju predsjednika Udruženja Obala Art Centar pod čijim okriljem djeluje Sarajevo Film Festival.

VEZANI TEKST - Mirsad Purivatra odlazi s pozicije direktora Sarajevo Film Festivala

Marjanović je do sada rukovodio festivalskim Odjelom za industriju i bio ko-direktor Sarajevo Film Festivala.

Rođen je u Sarajevu 1980. godine, a na SFF-u 1999. godine započinje svoj angažman na polju kinematografije, kao tehnički i programski koordinator.

Od 2003. do 2007. godine bio je izvršni direktor CineLink koprodukcijskog marketa. Marjanović od 2006. godine obavlja funkciju nacionalnog predstavnika Bosne i Hercegovine u upravnom odboru fondacije Vijeća Evrope za podršku evropskoj kinematografskoj koprodukciji - Eurimages. Jedan je od savjetnika za Torino Film Lab, filmski fond u vezi s Torino Film Festivalom.

Novi direktor Sarajevo Film Festivala 2008. godine magistrirao je menadžment sa specijalizacijom za filmsku industriju na Cass Business School City Univerziteta u Londonu.

Zaposlen je kao viši asistent na Odsjeku za produkciju i menadžment Akademije scenskih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu. Bio je i član Upravnog odbora Fondacije za kinematografiju od 2011. do 2016. godine.

U dosadašnjoj karijeri producirao je niz nagrađivanih dokumentarnih, kratkih i igranih filmova: "Deset u pola", "Koncetriši se, baba", "Dobar dan za posao", "Mostovi Sarajeva", "Kiša u Sarajevu"...

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga