open-navfaktor-logo
search
Biskupska konferencija
Kardinal Puljić prozvao i Čovića i Komšića: Nikada ne diže glas u zaštitu Hrvata u RS-u, a drugi je izabran...
U prostorijama Nadbiskupske rezidencije u Sarajevu, održava se redovno zasjedanje Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine kojom predsjedava nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić.
04.11.2020. u 16:05
get url
text

Kardinal Puljić je kazao između ostalog, govoreći o 25. godišnjici Dejtonskog sporazuma, da se "politička situacija u Bosni i Hercegovini ne rješava u smislu ispravljanja brojnih nepravdi i uspostavi jednakih prava za svakog čovjeka u svakom dijelu Bosne i Hercegovine te jednakopravnosti sva tri konstitutivna naroda u BiH".

- Posebno je pogođen najmalobrojniji hrvatski narod u BiH koji nije jednakopravan ni na državnoj, a ni na entitetskim nivoima, osobito u entitetu RS. Godinama je kamen spoticanja činjenica da je član Predsjedništva BiH osoba koja nije izabrana većinom hrvatskih glasova što je uistinu nepravedno i ne može biti prihvatljivo. U isto vrijeme treba reći da bi se član Predsjedništva u ime hrvatskog naroda u BiH morao zauzimati za sve Hrvate na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine, a osobito tamo gdje im je najteže. Umjesto toga bili smo svjedoci da osoba na toj službi, iako je izabrana većinom hrvatskih glasova, nikada ili gotovo nikada ne diže glas u zaštitu Hrvata u polovini BiH gdje im prijeti potpuni nestanak - kazao je kardinal Puljić, čime je indirektno govorio o aktuelnom članu Predsjedništva BiH Željku Komšiću, ali i bivšem Draganu Čoviću objavila je KTA. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.