open-navfaktor-logo
search
Svi Vučićevi ljudi
Kurtijev zastupnik objavio spisak Srba za hapšenje: Kako je crnolistaš Zvonko Veselinović povezan sa BiH?
Zastupnik stranke kosovskog premijera Albina Kurtija Samoopredjeljenje Armend Muja objavio je spisak sa nazivima "srpskih kriminalnih organizacija i njihovih rukovodilaca", tražeći njihovo hapšenje.
23.12.2022. u 17:07
get url
text

Na spisku koji je Muja objavio na Facebooku, navedena je Civilna zaštita, za koju tvrdi da su je formirali Goran Rakić, Igor Simić, Slavko Simić, Miloš Perović, Nenad Đurić i Stevan Pavićević.

- Sjeverna brigada, koju su stvorili Andrija Vučić (brat predsjednika Srbije Aleksandra Vučića), Milan Radoičić, Zvonko Veselinović i Radule Stević. Sjevernu brigadu i Civilnu zaštitu treba proglasiti terorističkim organizacijama. Naši građani u sjevernim općinama konstantno obavještavaju da su glavni operativci ovih naoružanih bandi i iza barikada: Milan Radoičić, Zvonko Veselinović, Radule Stević, Aleksandar Filipović, Nenad Đurić, Stevan Pavičević, Aleksandar Jevremović, Marjan Radojević, Milos Milovanović, Vladimir Radivojević (Mama), Marko Vukašinović, Lazar Radenković, Milorad Jevtić, Nemanja Jevremović , Srđan Vulović, Dejan Vulović, Vladica Jovanović, Dragan Radulović, Ivan Aksenijević, Miloš Vlašković, Slobodan Vučinić, Zoran Stevanović, Milan Kompirović, Radovan Radić, Ivo Vučinić, Zvezdan Milojević i Goran Živković.

Ekstemističarske desničarske organizacije povezane sa Rusijom, Srpskom pravoslavnom crkvom i Srpskom akademijom nauka - Narodna patrola (Damjan Knežević, Danilo Vučić (sin predsjednika Srbije) i Aleksandar Filipović. Poznato je da ovu igru igraju predsjednik Srbije Vučić, njegov brat Andrija, njegov sin Danilo, šef BIA-e Aleksandar Vulin i ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić - upozorio je Muja. 

Zvonko Veselinović, kontreverzni biznismen sa Kosova često se u javnosti, uz Milana Radoičića označava kao "gospodar sjevera Kosova". Zbog veza sa organiziranim kriminalom njih dvojica se od prošle godine nalaze na američkoj "crnoj listi". Prije desetak dana, Veselinoviću i Radoičiću, sankcije je uvela i Vlada Velike Britanije. 

Veselinovićevo ime nije nepoznato ni bh. sigurnosnim i obavještajnim strukturama. Tako je prema nezvaničnim informacijama do kojih je došao Faktor, na prostoru Foče, Gacka, Bileće i Trebinja utvrđeno da aktivno djeluje ogranizirana grupa, koja sve svoje aktivnosti koordinira sa grupama iste ideološke orijentacije iz susjedne Srbije. Ista ta grupa aktivna je bila i prilikom organiziranja državnog udara u Crnoj Gori 2016. godine. 

Od 2016. do danas, državljani BiH koji djeluju u ovoj grupi (neki se nalaze i na značajnim pozicijama), u mjestu Vrbnica na Zelengori, područje općine Foča, organizirali su smještaj više nepoznatih osoba, državljana Rusije i Srbije. Ulazak u BiH omogućavan im je preko legalnog graničnog prijelaza Hum, ali i preko dva ilegalna prijalaza na području Gacka i Bileće.

U Vrbnici je čak izgrađeno i nekoliko kuća za smještaj tih osoba, a jednu od njih koristi ruski državljanin, bivši oficir GRU-a (ruska vojna obavještajna agencija). Također česti gosti u Vrbnici su članovi ekstremno desničarskih organizacija Srbska čast i Noćni vukovi. I tu dolazimo do omiljenog Vučićevog biznismena Zvonka Veselinovića, kojeg i on, ali i premijerka Ana Brnabić često brane u svojim javnim istupima. 

- Kada mi kažete kriminalna grupa Zvonka Veselinovića i Milana Radoičića, a vi mi pokažite presude gdje su oni kriminalna grupa ili nemojte dalje, makar vi, a rekao vam je to i zamolio predsjednik Aleksandar Vučić, nemojte da kriminalizujete Srbe sa Kosova. Nemojte da kriminalizujete Srbe sa Srpske liste - govorila je Brnabić. 

Za prijevoz Rusa i Srba iz Srbije do Vrbnice, iz pravca Srbije i Crne Gore koristi se, prema podacima bh. sigurnosnih službi, helikopter Zvonka Veselinovića. Preleti helikoptera iz pravca Crne Gore preko Trebinja, Bileće i Gacka prema planini Zelengori su jako česti u posljednje vrijeme. 

Helikopter Zvonka Veselinovića uslikan u Vrbnici u oktobru 2021. 

Prema pisanju portala Nova.rs, Veselinović i Radoičić su kumovi te su više puta povezivani s teškim krivičnim djelima, ali nikada nisu osuđeni. Predsjednik Srbije Vučić demantuje uporno da je povezan s njima. Veselinović, kojeg je američko ministarstvo finansija istaklo kao "notorno koruptivnu ličnost", nekoliko puta je hapšen zbog različitih krivičnih djela. Dovodi se u vezu s ubistvima, trgovinom narkoticima, krađom automobila i kamiona, podizanjem barikada na graničnim prelazima Jarinje i Brnjak te nezakonitom eksploatacijom šljunka.

Iako se u medijima predstavljao kao legitimni biznismen u transportu i građevinarstvu, izvještaji srbijanske policije i obavještajnih službi daju drugačiju sliku: sliku dugogodišnjeg vođe podzemlja sa utjecajem u svim većinski srpskim gradovima u regionu, objavio je KRIK. 

Njegovo ime se prvi put pojavljuje u Bijeloj knjizi organizovanog kriminala, dokumentu srbijanske policije koji je procurio u javnost početkom 2000. Veselinović je opisan kao navodni vođa grupe koja je "krala motorna vozila u Kosovskoj Mitrovici i krijumčarila ih iz južnog (albanskog) u sjeverni (srpski) dio grada, a koja je djelovala i u Prištini i gradovima u Srbiji. Policija je saopćila da su druge djelatnosti bande uključivale iznudu i falsifikovanje dokumenata.

Tokom naredne decenije, Veselinović je proširio svoje poslovanje i moć, navodi se u izveštaju BIA-e iz marta 2011. koji je potpisao njen bivši direktor Saša Vukadinović. U obavještajnom dosjeu, koji su novinari KRIK-a pronašli među sudskim dokumentima, Veselinović se opisuje kao vođa grupe koja se bavila trgovinom drogom, švercom oružja i nafte, lihvarenjem i pranjem novca. Rečeno je da on ima dobro uspostavljene veze ne samo u srpskoj zajednici na Kosovu, već i sa nekim grupama u samoj Srbiji i sa istaknutim kriminalcima kosovskim Albancima.

Novinari KRIK-a došli su do fotografija koje prikazuju susret Andreja Vučića, brata predsjednika Srbije, i Zvonka Veselinovića, ozloglašenog biznismena sa Kosova. Fotografije potvrđuju sumnje da je predsjednikov brat blizak sa čovjekom čije ime izaziva strah na Kosovu i koji je, prema izvještaju policije i BIA-e, umiješan u različita krivična djela.

Zvonko Veselinović (lijevo) i Andrej Vučić (desno) 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.