Obuka u Potočarima

Memorijalni centar Srebrenica organizovao program edukacije za kustose

Memorijalni centar Srebrenica je, u saradnji sa kustosicom Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine Elmom Hodžić, održao program obuke u Potočarima, namijenjen jačanju kapaciteta te institucije.

Polaznici su prošli obuku o muzejskim funkcijama, kustoskom vođenju, muzejske obrade predmeta, te uređenju jezika i strukture izložbe.

U programu obuke korištena je metodologija Historijskog muzeja BiH.

- Kroz različita predavanja i radionice tim Memorijalnog centra Srebrenica promišlja o centru u kontekstu muzejske teorije i prakse. Memorijalni centar u muzejskom diskursu je mjesto čuvanja, istraživanja i predstavljanja priča o genocidu u Srebrenici. Ovaj trening je platforma na kojoj se propituju sadašnje muzejske aktivnosti i otvara mogućnost za muzealizaciju priča koje se tek trebaju otkriti i predstaviti - kazala je Hodžić.

Ta petodnevna edukacija je realizirana uz podršku  Vlade Ujedinjenog Kraljevstva projektu “Istina, dijalog, budućnost”, a koji kroz nekoliko različitih segmenata doprinosi jačanju kapaciteta Memorijalnog centra.

Portparol Memorijalnog centra Almasa Salihović  kazala je da je  formirana istraživačka grupa za izradu prijedloga programa edukacije za univerzitete, vezano za  istraživanja genocida u Srebrenici.

- Trenutno smo u procesu mapiranja partnerskih organizacija u zemlji i svijetu, gdje želimo zaokružiti jednu širu grupaciju muzeja, memorijala, univerziteta i ustanova koje mogu pomoći unapređenje rada Memorijalnog centra. Također, angažirali smo i stručnjake koji će istražiti mogućnosti iskorištavanja prostora u Centru za nove postavke i jedno drugačije iskustvo obilaska izložbenih prostora Potočara – kazala je  Salihović.

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga