open-navfaktor-logo
search
Dokazan UZP
Miloševićeve službe platile su i likvidaciju Srebreničana u Trnovu 1995. godine
Apelaciono vijeće Međunarodnog mehanizam za krivične sudove (MMKS) u Hagu izrekao je presudu kojom je Jovicu Stanišića, nekadašnjeg načelnika srbijanske Službe državne bezbjednosti (SDB) i Franka Simatovića Frenkija, bivšeg komandanta Jedinice za specijalne operacije osudio na po 15 godina zatvora.
31.05.2023. u 13:29
get url
text

Apelaciono vijeće zaključilo je u presudi da su odgovorni za udruženi zločinački poduhvat koji je za cilj imao nasilno uklanjanje nesrpskog stanovništva kroz cijelo trajanje rata u BiH.

Ovom presudom proglašeni su krivim i za zločine u Bijeljini, Zvorniku, Doboju, Trnovu, Bosanskom Šamcu i Sanskom Mostu.

Između ostalog, njima se sudilo i za zločin u Trnovu iz jula 1995. godine, kada su "Škorpioni" odvezli šestericu zarobljenika Bošnjaka s područja Srebrenice, među kojima su bili i dječaci, te ih na mučki način, pucnjima s leđa, ubili na lokalitetu Godinjske Bare.

Ubijeni su Safet Fejzić (17), Azmir Alispahić (16), Sidik Salkić (36), Smail Ibrahimović (35), Dino Salihović (18) i Juso Delić (25).

Izvor: BIRNBiH

Ovaj snimak prvi put je objavljen tokom suđenja Slobodanu Miloševiću 2005. godine, nakon čega je obišao svijet.

Upozoravamo na uznemirujući sadržaj videa ispod.

Na snimku se vidi se kako nekolicina pripadnika "Škorpiona", od kojih neki imaju crvene beretke na glavama, iz kamiona izvode šestericu vezanih civila. Uz pogrdne riječi i uvrede, potom ih odvode u šumu, a zatim na proplanku pojedinačnim hicima i rafalima četvericu ubijaju s leđa.

Žrtvama na tlu, počinioci su potom iz neposredne blizine pucali u glave. Preostala dvojica zarobljenika bila su primorana da tijela prenesu, a zatim su "Škorpioni" i njih ubili u obližnjoj polusrušenoj kući.

Prvostepeno vijeće nije osudilo Stanišića i Simatovića zbog odgovornosti za ove zločine. Iznoseći žalbu na ovu presudu, Tužilaštvo je ovu ocjenu Vijeća nazvalo fundamentalnom greškom.

Vijeće nije analiziralo sve relevantne modele ponašanja Stanišića i Simatovića pri pružanju pomoći i podrške u ostvarivanju zločinačkog cilja, navelo je Tužilaštvo u žalbi, kao i da je za njih dovoljan dokaz finansiranje "Srpske dobrovoljačke garde", čiji pripadnici su počinili zločine u Sanskom Mostu ili Trnovu.

Stoga je Žalbeno veće, u presudi izrečenoj danas, utvrdilo da su Stanišić i Simatović odgovorni kao pripadnici udruženog zločinačkog poduhvata za zločine koje su razne srpske snage počinile 1992. u Bosni i Hercegovini, u Bijeljini, Zvorniku, Bosanskom Šamcu, Doboju i Sanskom Mostu, i za zločine počinjene 1995. u Trnovu i Sanskom Mostu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.