Humanost

Mostar: Turski Crveni polumjesec donirao tonu kurbanskog mesa

FOTO: ANADOLIJA

U bajramskom duhu, delegacija turskog Crvenog polumjeseca posjetila je Centar za djecu i mlade s posebnim potrebama Los Rosales u Mostaru i Centar za stara i iznemogla lica

Crveni polumjesec Republike Turske koji za vrijeme bajramskih praznika donosi radost u brojne domove, danas je u Mostaru donirao tonu kurbanskog mesa i s 200 kurbana razveselio korisnike centara koji brinu za najugroženije kategorijama stanovništva.

U bajramskom duhu, delegacija turskog Crvenog polumjeseca posjetila je Centar za djecu i mlade s posebnim potrebama Los Rosales u Mostaru i Centar za stara i iznemogla lica, te navedenim ustanovama donirala po 100 kurbana, odnosno po 500 kilograma kurbanskog mesa, što će navedenim ustanovama uvelike olakšati rad u narednom periodu. 

Direktor Crvenog polumjeseca sa sjedištem u Sarajevu Kerem Kinik je, nakon mnogobrojnih zahvala za donaciju koja je stigla u Mostar, kazao kako je misija Crvenog polumjeseca pomagati onima kojima je to potrebno i dijeliti radost među ljudima. 

- Širom Bosne i Hercegovine ćemo donirati ovo kurbansko meso i pomoći, a bit će ukupno 1.400 dionica - kaže Kinik.

Ističe kako su danas u Mostaru posjetili Centar za djecu s posebnim potrebama Los Rosales i Centar za stara i iznemogla lica, ali da će se njihove humanitarne aktivnosti nastaviti i dalje.

Nakon Mostara, posjeti će i druge gradove u kojima će se također donirati kurbansko meso, a podjela donacije vršit će se u saradnji sa Crvenim križom Bosne i Hercegovine, kako bi pomoć došla tamo gdje je najpotrebnija.

Kroz ovakve aktivnosti, kako ističe Kinik, najbolje se pokazuje bratstvo i prijateljstvo između Turske i Bosne i Hercegovine. 

- Ovo su donacije od turskog naroda koji je širokogrudan i koji bez razmišljanja šalje svoju pomoć. Naravno da ovo možda nije dovoljno i ne možemo obuhvatiti sve, ali trudit ćemo se da obuhvatimo koliko je više moguće, a to pokazuje širokogrudost i darežljivost turskog naroda. Također je to dokaz bratstva i jedinstva između dvaju naroda kao što su BiH i Turska - kazao je Kinik.

Aktivnosti turskog Crvenog polumjeseca veoma značajnim je ocijenio i ministar obrazovanja nauke i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona Rašid Hadžović koji je i sam učestvovao u organizaciji humane priče u Mostaru.

U Centru za djecu mlade s posebnim potrebama Los Rosales je naglasio kako je to ustanova koja se brine o najosjetljivijoj populaciji i kako je svaka donacija njima od višestrukog značaja. 

- Ova donacija je došla na pravo mjesto jer Centar Los Rosales broji 130 korisnika, koji tu jedu svaki dan - kazao je ministar Hadžović.

Direktorica Centra za djecu i mlade s posebnima Los Rosales Mirna Mezit je, zahvalivši delegaciji turskog Crvenog polumjeseca i ministru Hadžoviću koji brine o toj ustanovi i pomaže da im stižu donacije, podsjetila da je njihovih 95 posto korisnika iz socijalno ugroženih porodica. 

- Dobili smo 500 kilograma mesa koje ćemo narednih dana koristiti u našoj kuhinji za pripremu jela. U Centru brojimo 130 korisnika starosne dobi od 2 do 45 godina za koje svakodnevno pripremamo dva do tri obroka, tako da će nam ova donacija biti jako korisna. Moram također istaknuti i da 95 posto naših korisnika dolazi iz socijalno ugroženih porodica tako da će sigurno jedan dio ovih kurbana otići i njima kući kako bi svi osjetili čari i blagostanje u ovim blagdanskim danima - kazala je Mezet.

Sve donacije dobrodošle su i u Centru za stara i iznemogla lica, gdje je uz donaciju, posjeta delegacije turskog Crvenog polumjeseca za osobe treće životne dobi unijela posebnu radost. 

Razgovor i smijeh je ono što je korisnike Centra za stara i iznemogla lica danas donijelo pravo blagdansko ozračje, a koliko su radosni bili posjetom svjedoči činjenica da su Božji blagoslov zazivali na svoje posjetitelje iz Turske.

Neki su u šali kazali i da bi rado išli u Tursku ali da su sada stari za to. No, druženje i fotografisanje s prijateljima iz bratske zemlje bez sumnje će im biti tema za naredne dane. 

Da je današnji dan poseban korisnicima smatra i direktor Centra za stara i iznemogla lica Mostar Mirza Drežnjak koji se zahvalio na posjeti i donaciji jer je, kaže on, za njih to od velikog značaja. 

- Sve ono što ljudi doniraju dom ne mora nabavljati iz vlastitih sredstava. Pogotovo velika stavka u prehrambenim obrocima je meso, a meso koje je donirano će se koristiti naredna tri mjeseca što je za nas veoma značajno, jer u tom periodu nećemo morati kupovati meso. Od sredstava koja bih kroz tri mjeseca izdvajali za meso mi možemo finansirati neke druge potrebe doma, poput renoviranja soba i kupovine dotrajalog namještaja što nam je neophodno. Zato je ova donacija za nas višestruka - kazao je Drežnjak.

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga