open-navfaktor-logo
search
Antisemitski grafiti
Nacistički simboli na Jevrejskom groblju u Beogradu
Jevrejska opština Beograd saopćila je da su na Jevrejskom groblju u Beogradu osvanuli su antisemitski grafiti sa najozloglašenijim nacističkim simbolima.
02.02.2023. u 14:25
get url
text

Kako navode, prema nezvaničnim informacijama, to je djelo grupe navijača koja pored iscrtane svastike ispisuje inicijale naziva svoje navijačke grupe UF – United force.

Ističu kako je zabrinjavajuće da se ovakvo nešto događa u vrijeme kada se u cijelom svijetu obilježava Dan sjećanja na žrtve stradale u Holokaustu, u strahotama i teroru koji su nacisti sprovodili u Drugom svjetskom ratu.

Podsjećaju da se nešto malo više od godinu ranije dogodio incident u kojem su nepoznate osobe bacanjem čekića i kamenica razbili stakla kapele na Jevrejskom groblju u Beogradu, nekoliko dana po obiljevanju Međunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma, koji se u svijetu obeležava kao sećanje na pogrom Jevreja širom nacističke Nemačke koji se odigrao 9. novembra 1938. godine, poznatom kao Kristalna noć.

- Učestalost ovakvih i sličnih incidenata upozorava nas da je antisemitizam u porastu. Veoma je važno da javnost bude upoznata sa ovim i da se mlađe generacije educiraju o Holokaustu, da se takav zločin nikada ne ponovi. Također je važno da mlađe generacije kao i cjelokupno društvo budu upoznati o stalno prisutnoj opasnosti od rasne, nacionalne i vjerske mržnje zasnovanih na predrasudama - navode iz Jevrejske opštine Beograd.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.