navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Objavljena studija

Oči imaju mnogo toga za reći o našem zdravlju, otkrivaju i biološku starost našeg tijela

Pjesnici za oči kažu da su prozor u dušu, a nova studija navodi da oči također imaju mnogo toga za reći o vašem zdravlju.

Objavljeno: 21.01.2022. u 11:18
get url
text

Suhe oči mogu biti znak reumatoidnog artritisa. Visok nivo holesterola može uzrokovati stvaranje bijelog, sivog ili plavog prstena oko šarenice. Zlatni prsten od bakra koji kruži oko šarenice ključni je znak Wilsonove bolesti, rijetkog genetskog poremećaja koji uzrokuje nakupljanje bakra u mozgu, jetri i drugim organima.

I to nije sve: Oštećenje krvnih žila u stražnjem dijelu oka može biti rani znak oštećenja živaca zbog dijabetesa, visokog krvnog pritiska, koronarne arterijske bolesti, čak i raka, kao i glaukoma i starenja, piše CNN.

Provjera znakova bolesti je ključni razlog zašto vam doktor širi oči prilikom pregleda.

VEZANI TEKST - Psi tragači mogu razlikovati koronavirus među 15 drugih patogena

Nova studija, za koju istraživači kažu da je prva takve vrste, kaže da bi mrežnjača mogla također biti u stanju da nam pruži lak, neinvazivan način da odredimo pravu biološku dob našeg tijela.

- Mrežnjača nudi jedinstven, pristupačan "prozor" za procjenu osnovnih patoloških procesa sistemskih vaskularnih i neuroloških bolesti koje su povezane s povećanim rizikom od smrtnosti - napisao je autor studije dr. Mingguang He, profesor oftalmološke epidemiologije na Univerzitetu u Melburnu.

Studija je objavljena u utorak u British Journal of Ophthalmology. Analizirala je više od 130.000 slika mrežnjače iz uzoraka koje su dali ljudi koji su učestvovali u dugotrajnoj vladinoj studiji s više od 500.000 učesnika iz Ujedinjenog Kraljevstva u dobi između 40 i 69 godina. Istraživači su procijenili "razmak u dobi mrežnjače" između stvarnog biološkog zdravlja oka i starosti osobe.

Postojao je porast rizika od smrti od bilo kojeg uzroka za 2 posto za svaku godinu razlike između stvarne starosti osobe i biološke dobi identificirane na oku, pokazalo je istraživanje. Veći razmaci od tri, pet i 10 godina između stvarne starosti i biološke starosti mjerene iz mrežnjače bili su značajno povezani sa do 67 posto većim rizikom smrti od određenih bolesti, čak i ako se uzmu u obzir drugi faktori kao što su visoki krvni pritisak, težina i razlike u načinu života kao što je pušenje.

- Kompjuter je bio u mogućnosti da odredi starost pacijenta na osnovu fotografije mrežnjače u boji s prilično dobrom preciznošću - rekao je dr. Sunir Garg, klinički glasnogovornik Američke akademije za oftalmologiju i profesor oftalmologije u Wills Eye Hospital u Filadelfiji, koji nije bio uključen u studiju.

Postojale su dvije grupe bolesti za koje model nije uspio značajno predvidjeti povećani rizik od smrti: kardiovaskularne bolesti i rak. To bi moglo biti zbog manjeg broja takvih slučajeva u proučavanoj populaciji, rekli su istraživači, ili zbog poboljšanja u liječenju raka i srčanih bolesti.