open-navfaktor-logo
search
Njemačka studija
Psi tragači mogu razlikovati koronavirus među 15 drugih patogena
Psi tragači mogu s velikom preciznošću razlikovati koronavirus od 15 drugih virusnih respiratornih patogena, pokazuje njemačka studija.
29.12.2021. u 08:45
get url
text
Ilustracija

Istraživanje međunarodnog tima naučnika na čelu s njemačkim veterinarskim fakultetom u Hannoveru (TiHo) prvi je put dokazalo da su supstance koje životinje namirišu kod ljudi zaraženih koronavirusom specifične za Sars-CoV-2.

Psi su tokom pandemije zbog svog izvanrednog njuha korišteni u nekim javnim prostorima poput aerodroma kako bi se spriječilo širenje infekcije.

Prema istraživanju objavljenom u časopisu "Frontiers in Medicine", psi tragači ne mogu namirisati virus, nego hlapljive organske spojeve koji nastaju tokom metaboličkih procesa nakon zaraze.

- Poznato je da zarazne respiratorne bolesti mogu oslobađati specifične hlapljive organske spojeve, a ova studija pokazuje da psi mogu prepoznati jedinstvene uzorke hlapljivih organskih spojeva iz Sars-CoV-2 - objasnio je Holger Volk, profesor i voditelj Klinike za male životinje u TiHo-u.

Za studiju su naučnici koristili 12 pasa tragača koji su obučeni inaktiviranim uzorcima sline pacijenata zaraženih koronom. Uzorci su sadržavali različite virusne patogene među kojima je bio i Sars-CoV-2, ali i patogeni gripe poput influence tipa A i B, rinovirusa i drugih koronavirusa poput MERS-a. Kontrolni uzorak bila je slina zdravih dobrovoljaca i nezaražene stanične kulture.

- Prosječne specifičnosti bile su iznad 90 posto u sva tri scenarija u testiranju, što ukazuje na to da psi mogu razlikovati SARS-CoV-2-infekcije od drugih virusnih infekcija - navodi studija.

Specifičnost se odnosi na otkrivanje negativnih kontrolnih uzoraka.

Autori studije su napisali da je, kako bi psi njuhom pouzdano razlikovali infekcije koronavirusom od drugih respiratornih infekcija, potrebno u njušni trening pasa uključiti veliki broj uzoraka različitih virusnih respiratornih infekcija. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.