open-navfaktor-logo
search
Protest na Kosovu
Okupljeni Srbi u Gotovuši traže veće prisustvo KFOR-a nakon ranjavanja dječaka i mladića, oglasio se i Kurti
Protest Srba u Gotovuši na Kosovu i dalje traje nakon današnjeg ranjavanja srpskog dječaka (11) i mladića (21) na koje je pucao Albanac iz vozila u pokretu.
06.01.2023. u 20:29
get url
text

Okupljeni traže veće prisustvo KFOR-a i sigurnosne garancije da se ovako nešto neće ponoviti, piše Kosovo online.

Kako navodi taj portal, nekoliko stotina okupljenih Srba i dalje blokiraju put, a prisutni su i pripadnici Kosovske policije.

Kako je ranije objavljeno, rođaci Stefan Stojanović (11) i Miloš Stojanović (21) ranjeni su danas u Gotovuši kod Štrpca kada je na njih, bez ikakvog povoda, iz vozila u pokretu pucao lokalni Albanac. Navodno su njih dvojica išli po badnjak uoči Božića.

Izvršena hirurška intervencija

Hirug Božidar Odalović u Gračanici kazao je da su Miloš i Stefan Stojanović van životne opasnosti, nakon izvršene hiruške intervencije.

- Moram da kažem da su pacijenti oko 16 sati dovezeni iz Štrpca nakon što su upucani. Oni su hospitalizovani, radi se o teškim povredama. Mladićima je izvršena hiruška intervencija, i prema njima će btii primijenjene sve procedure - kazao je Odalović.

Premijer Kosova Albin Kurti najoštrije je osudio napad na dva državljanina Kosova u Štrpcu. Kurti je naveo da je duboko zabrinut zbog ranjavanja dječaka od 11 i mladića od 21 godinu, koju su van životne opasnosti. On im je poželio brz oporavak, prenosi Anadolija.

- Kosovska policija je već uhapsila osumnjičenog, koji će se bez sumnje suočiti s pravosudnim organima - napisao je Kurti na Facebooku.

On je naveo da će nadležne institucije nastaviti istragu dok se ne razjasne sve okolnosti ovog neprihvatljivog čina.

- Želim da uvjerim sve građane da je Kosovska policija maksimalno angažovana u obavljanju svojih dužnosti u cilju zaštite života i imovine svih bez razlike - poručio je premijer Kurti.

Oglasio se i ministar odbrane Kosova Armend Mehaj koji je naveo da je obaviješten da je jedan pripadnik Kosovskih sigurnosnih snaga uključen u slučaj koji se desio u Štrpcu.

- Slučajem se bave organi sigurnosti i pravosuđa. On će biti tretiran i po propisima i zakonima koje imamo u Ministarstvu odbrane i snagama sigurnosti - naveo je Mehaj na Facebooku.

Osumnjičeni napadač uhapšen

On je izrazio najdublje žaljenje zbog onoga što se dogodilo u Štrpcu i povrijeđenima poželio brz oporavak.

- Ovakvi slučajevi su izolovani, ali kao takvi ne smiju da se dogode - naveo je Mehaj i dodao da Ministarstvo odbrane i Kosovske sigurnosne snage ostaju posvećeni služenju kosovskim građanima bez razlike.

VEZANI TEKST - Opet haos na Kosovu: Srbi blokirali put nakon ranjavanja dječaka i mladića

Policija Kosova je saopćila da su danas poslijepodne u selu Drajkovac, u općini Štrpce, ranjene dvije osobe iz vatrenog oružja te da je jedna osumnjičena osoba uhapšena.

Kako je saopćeno, dvije osobe su povrijeđene vatrenim oružjem iz putničkog vozila u pokretu.

Dvojica povrijeđenih su poslata u Centar porodične medicine u Štrpcu radi pružanja medicinske pomoći i nakon ukazane prve pomoći u Štrpcu, kolima Hitne pomoći su poslati u Gračanicu na daljnje liječenje. Obojica povrijeđenih su van životne opasnosti.

Iz Policije Kosova su naveli i da je identifikovan i potom uhapšen osumnjičeni muškarac A. K., star 33 godine.

Kako prenose lokalni mediji, povrijeđene osobe su srpske nacionalnosti, koje su išle po badnjak uoči Božića. Lokalni srpski mještani su se okupili odmah nakon incidenta i blokirali put ka Štrpcu zahtijevajući da se uhapse počinioci.

Osumnjičenom za ranjavanje dvojice Srba kod Štrpca, oduzeto je vatreno oružje za koje se sumnja da je njime izvršio napad, saopćila je naknadno kosovska policija. Osim oružja, oduzeto je i vozilo kojim se osumnjičeni kretao, prenosi Fena.

- Regionalna policija Uroševac, nakon intenzivnog istražnog rada i prikupljanja obaveštenja na terenu, nakon identifikacije, a potom i hapšenja 33-godišnjeg osumnjičenog A. K., pronašla je i potom oduzela vatreno oružje, pištolj, za kojeg se sumnja da je njime izvršeno krivično djelo - navodi se u saopćenju na Facebook nalogu Kosovske policije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.