open-navfaktor-logo
search
Sjednica OV
Općina Centar: Novi korak ka predaji Koševa u ruke FK Sarajevo
Općinsko vijeće Centar donijelo je odluku o proglašenju Fudbalskog kluba Sarajevo kao sportske organizacije od posebnog interesa za Općinu Centar.
03.09.2020. u 11:51
get url
text

Načelnik Nedžad Ajnadžić pojasnio je vijećnicima da bi se stadion Koševo izdao na 30 godina pod zakup FK Sarajevo, uz mogućnost da se taj period produži na dodatnih 15 godina.

- Ovo ne znači da je stadion Asim Ferhatović - Hase već predat na upravljanje FK Sarajevo. Poslije ove odluke koju smo danas donijeli, tek se trebaju sastati komisije Općine Centar i predstavnici FK Sarajevo da se utanači prijedlog oko izdavanja stadiona. Tek kada se ti razgovori završe, cijela stvar će ponovo doći na općinsko vijeće, koje mora verifikovati ugovor o izdavanju stadiona pod kiriju - rekao je načelnik Ajnadžić.

Vijećnik Dževad Topić pitao je zbog čega se ne javlja niko iz Sportskog društva Sarajevo i zašto ne učestvuju u razgovorima oko iznajmljivanja stadiona.

Ajnadžić mu je odgovorio da je Općina Centar jedan kroz jedan vlasnik stadiona i okolnog prostora.

- Ako se u ove razgovore želi uključiti i Sportsko društvo Sarajevo, to im niko ne može zabraniti - poručo je načelnik Općine Centar.

FK Sarajevo bi stadion Koševo u narednih 30 godina trebalo koristiti uz godišnju naknadu od judnu KM.

Na osnovu ugovora o zakupnini Olimpijskog stadiona "Asim Ferhatović Hase", FK Sarajevo će imati mogućnost da ovaj ugovor produži na dodatnih 15 godina, a klub će preuzeti obavezu plaćanje PDV-a, što uključuje i nesmetano upravljanje i ekonomsku eksploataciju svih poslovnih prostorija, odnosno sadržaja koji su sastavni dio stadiona unutar objekta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.