Sud BiH

Optuženi u slučaju Memić oslobođeni od optužbi

Sud Bosne i Hercegovine izrekao je presudu kojom su Zijad Mutap, Alisa Ramić, ranije Mutap, policajci MUP-a KS Hasan Dupovac i Josip Barić, te Muamer Ožegović oslobođeni optužbi.

Izricanje presude može se pratiti uživo putem ovog LINKA

Tužilaštvo BiH optužene tereti da su djelovali kao organizirana kriminalna grupa s ciljem prikrivanja dokaza o načinu na koji je mladić sa Ilidže Dženan Memić zadobio teške tjelesne povrede opasne po život 8. februara 2016. godine, uslijed kojih je preminuo.

Na teret su im stavljena krivična djela organizirani kriminal, a u vezi sa krivičnim djelima protivzakonito posredovanje, pomoć počinitelju nakon učinjenog krivičnog djela, sprečavanje dokazivanja i davanje lažnog iskaza.

Prema optužnici, oni su prikrivanjem dokaza i počinitelja, fingiranjem dokaza, prikrivanjem činjenica koje su im poznate, poduzimali radnje s ciljem prikrivanja stvarnog načina na koji je Dženan Memić zadobio teške tjelesne povrede opasne po život.

Nakon okončanja dokaznog postupka, tokom iznošenja završnih riječi, tužioci Ćazim Hasanspahić i Dubravko Čampara ustvrdili su da su dokazali navode iz optužnice, te od Suda zatražili da optužene proglasi krivim.

S druge strane, odbrane optuženih su zatražile oslobađajuće presude, kazavši da Tužilaštvo nije dokazalo optužbe "ni na nivou indicije". 

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga