open-navfaktor-logo
search
Traži se odgovornost
Protest u Novom Sadu: Policajac šutao u glavu autističnog mladića
Udruženje Autizam promjena za 180 pisalo je direktoru policije Srbije Vladimiru Rebiću povodom napada na mladića koji je u četvrtak, 8. jula, biciklom prolazio kroz centar Novog Sada, gdje je u toku bio protest i sukob sa policijom.
14.07.2020. u 12:24
get url
text

Kako se navodi u pismu, pripadnici policije su nasrnuli na osobu koja je prolazila biciklom, a jedan pripadnik službe ga je potom "šutao dok je nemoćan ležao na zemlji", prenosi 021.rs.

- Nažalost, radi se o mladoj osobi sa autizmom. Pretpostavljamo da su vam detalji i činjenice ovog događaja već poznate. Ako slučajno nisu, rado ćemo vam dostaviti informacije koje imamo: snimak događaja, ime povrijeđenog dječaka, dio Novog Sada u kome živi, ime škole koju pohađa, ime i prezime inspektora MUP-a Novi Sad za koga se osnovano sumnja da je primijenio prekomjernu silu - navodi se u pismu predsjednika udruženja, pravnika Darija Rosija.

On je izrazio nadu da će MUP u najkraćem mogućem roku, kao u slučajevima napada na novinare, utvrdi sve činjenice ovog događaja i da će kazniti počinioca i da će o tome obavijestiti javnost.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.