open-navfaktor-logo
search
Memorijalni centar
Saradnja na inovativnom pristupu čuvanju sjećanja svjedoka genocida
Memorijalni centar Srebrenica je,  po prvi put, realizirao zajedničku online konferenciju sa Shoah Fondacijom pri Univerzitetu Južna Kalifornije.
21.07.2020. u 10:12
get url
text

Na online konferenciji su govorili Emir Suljagić i Hasan Hasnović iz Memorijalnog centra Srebrenica, uz Almasu Salihović, Bademu Pitić i moderatora Stephen D. Smitha, direktora Finci-Viterbi Instituta.

- Ovo je početak saradnje sa Shoa Fondacijom pri Univerzitetu Južne Kalifornije (USC), koji je prepoznatljiv po izuzetnim inovacijama. Realizirali su prekoo 55.000 video svjedočanstava, a svaki je jedinstven izvor uvida i znanja koji nudi snažne priče iz historije koje zahtijevaju da se istraže i podijele. Svjedočanstva su sačuvana u Arhivu vizualne historije, jednoj od najvećih digitalnih kolekcija takve vrste na svijetu. Prosječno traju nešto više od dva sata, a prevedene su u 65 zemalja i 43 jezika. Imamo mnogo šta da naučimo od njih, te se nadam da je ova zajednička konferencija samo početak - kazao je direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić.

Memorijalni centar Srebrenica je podijelio svoja iskustva rada sa Muzejom ratnog djetinjstva, u okviru kojeg je realizirano 100 svjedočenja o djetinjstvu za vrijeme opsade i genocida u Srebrenici, ali i nedavno realiziranim projektima "Čitanje za Srebrenicu", "Digitalna izložba" i "12 dana sjećanja" koje je MC realizirao u vlastitoj produkciji.

- Podijelili smo i naša iskustva na pripremi i postavci novih izložbi, poput "Mementa" koji smo radili sa Centrom za postkonfliktna istraživanja. Memorijalni centar Srebrenica polako gradi mrežu institucija i organizacija koje žele biti naši partneri, te nam je sad to ključni fokus u naredna dva mjeseca. Trebaju nam temelji za jedan širi plan za naredne četiri godine, te o tome želimo razgovarati i na ovom skupu - zaključio je Suljagić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.