open-navfaktor-logo
search
Revizija utvrdila
Sporne isplate u Fondu za zapošljavanje osoba sa invaliditetom FBiH, direktor za decembar dobio 6.800 KM
Svi zaposlenici Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom FBiH dobili su bonus od 878 KM, svima je prošle godine redovno isplaćivana i naknada za radni učinak, a neprimjereno i neopravdano su dobijali i dvostruko veće iznose za tople obroke i regres.
01.10.2021. u 08:25
get url
text
Vinko Jerinić

Na ovakve načine trošenja javnog novca ukazali su federalni revizori u izvještaju o prošlogodišnjem radu Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

Za radni učinak zaposlenih u Fondu je prošle godine isplaćeno ukupno oko 34.600 KM, za bonus isplaćen uz decembarsku plaću potrošeno je ukupno oko 20.200 KM, topli obrok iznosio je 12 KM po danu, dok je zaposlenicima isplaćeno po 1.471 KM regresa u prošloj godini.

VEZANI TEKST - Uposlenicima sa lažnim diplomama isplaćeno više od 12 miliona KM, otkriveno ih 57

- S obzirom na to da se Fond u potpunosti finansira iz javnih sredstava, nije primjereno ni opravdano vršiti isplate toplog obroka, a i regresa u neto iznosu koji je dva puta veći od zakonski utvrđenog neoporezivog iznosa i na tako utvrđene iznose obračunavati i plaćati pripadajući porez i doprinose – napisali su revizori u izvještaju koji je objavljen u utorak.

Napomenuli su da je direktor Fonda za decembar dobio 6.807 KM, kada se na plaću i naknade uračunaju radni učinak, bonus, ali i smještaj te naknada za prijevoz koja je isplaćena iznad propisanih iznosa.

Na čelu Fonda kao v. d. direktora je Vinko Jerinić.

- Najveća neto plaća isplaćena u Fondu u 2020. godini je plaća direktora i iznosila je 4.595 KM, najniža je 1.289 KM, a prosječno isplaćena neto plaća iznosila je 2.031 KM. U okviru troškova plaća iskazane su naknade zaposlenicima Fonda angažovanim u komisijama u neto iznosu od 3.000 KM – istaknuto je u izvještaju Ureda za reviziju institucija u FBiH, koji je radu Fonda dao mišljenje s rezervom.

U revizorskom izvještaju djelimično se govori i o učinku Fonda.

Revizori su napomenuli da ne mogu potvrditi da je raspodjela najmanje 3,7 miliona KM, namijenjenih za programe održivosti zaposlenosti osoba sa invaliditetom, izvršena u skladu sa Zakonom o profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljavanju i zapošljavanju osoba sa invaliditetom.

VEZANI TEKST - Pozicija pripada Bošnjacima: HDZ pokušao "progurati" svog direktora Fonda, podržao ih Čampara

- S obzirom na to da je kriterij za ocjenu kvaliteta programa nemjerljiv, da su Evaluacijskim obrascem koji je nedovoljno razrađen utvrđeni uvjeti i način ocjenjivanja, te da je Pravilnikom za programe kao eliminatorni kriterij utvrđen ostvareni broj bodova za kvalitet programa, ne možemo isključiti subjektivnost članova komisije prilikom bodovanja i u konačnici izbora korisnika – piše u izvještaju.

Ni nadzor onih firmi koje su ranije dobile novac nije bio kakav je trebao biti.

- Tokom 2020. godine obavljene su kontrole samo 37 korisnika sredstava, od kojih je 19 iz Hercegovačko-neretvanskog kantona i 18 iz Kantona Sarajevo. Bio je planiran nadzor korisnika iz Zeničko-dobojskog i Tuzlanskog kantona, koji tokom 2020. godine nije proveden – istakli su revizori.

Revizori su utvrdili nepravilnosti prilikom nadzora koji je vršio Fond jer na radnim mjestima u većem broju firmi koje je Fond kontrolirao nisu zatečene sve osobe sa invaliditetom. Obrazloženja su bila ta da su u trenutku nadzora bili na godišnjem odmoru, bolovanju ili su imali slobodan dan.

Godišnji odmor i bolovanje su prihvatljiva obrazloženja, ali su revizori skrenuli pažnju da je Fond trebao izvršiti naknadnu kontrolu.

- Neposrednim nadzorom koji je obavljao Fond ne možemo potvrditi da osobe sa invaliditetom, čije zapošljavanje je finansirano sredstvima Fonda, obavljaju poslove za koje su osposobljavane, ni da su radna mjesta i uvjeti rada prilagođeni njihovim radnim sposobnostima – navedeno je u izvještaju.

Tabela javnih nabavki Fonda za zapošljavanje osoba sa invaliditetom

Revizija je utvrdila i određene nepravilnosti prilikom javnih nabavki.

- Za nabavku roba i usluga (kancelarijski namještaj, računarska oprema, gorivo, kancelarijske potrepštine, te usluge štampanja i marketinga) u vrijednosti od 75.938 KM nije primijenjen odgovarajući postupak nabavke u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama. Provedeno je više direktnih sporazuma za istu ili sličnu vrstu roba i usluga – zamjerka je revizije.

Skrenuta je pažnja i da Federalno ministarstvo rada o socijalne politike kao i Federalno ministarstvo finansija nisu vršili nadzor nad radom Fonda, što je suprotno Zakonu o profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljavanju i zapošljavanju osoba sa invaliditetom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.