open-navfaktor-logo
search
Prvenstvo se ne igra
Sve je blokirano: Nihad Selimović tvrdi jedno, Amer Čolan drugo, a ispašta košarka u BiH
Nadzorni odbor Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine (NO KSBiH) ni danas nije održao sjednicu, na kojoj su trebali biti pripremljeni izvještaji za Skupštinu.
07.10.2022. u 19:58
get url
text

Potvrdio nam je to Nihad Selimović, član NO, i predsjednik Sparsa, potvrdivši još jednom da će uskoro tri godine otkako nije održana sjednica Skupštine KSBiH.

- Prošli put su nas dočekala zaključana vrata, danas smo došli, a oni su danas promijenili predstavnika iz KSHB, čak i na stranici Saveza (jučer je na stranici Saveza pisalo da je član Draško Krišto, a danas je upisan Dražen Vranješ, op.a). Znači promijenijen čovjek. To su uradili da se ne bi održao Nadzorni odbor i da se eksiviraju izvještaji. Krišto je dolazio i prije 15 dana kada su nam zaključali vrata. I danas je došao, ali su mu rekli da je zamijenjen 2020. godine. Ja sam delegat Skupštine i znam da nije zamijenjen - kazao je Selimović za Faktor.

VEZANI TEKST - Burno u bh. košarci: Hoće li Nadzorni odbor ponovo dočekati zaključana vrata KSBiH?

Pojasnio je kako će Upravni odbor Kantona Sarajevo predložiti kandidata za nasljednika Mirze Teletovića (podnio ostavku).

- Upravnio odbor KS će dati člana kada bude trebalo za KSBiH. I to nije nikakav problem - istakao je Selimović, dodavši kako je Skupštine KSBiH zakazana za 15. oktobar:

- Sjednica je zakazana, ne znam da li će se održati. Skupština se mora održati, nevezeno za naš izvještaj. Ja ću izaći ispred Nadzornog odbora i reći da nemamo izvještaja jer nam je onemogućeno da napravimo izvještaj. Skupština se mora održati, jer se moraju izabrati novi članovi UO (trenutno su članovi Boris Spasojević, Dalibor Miloš, Vinko Batinić, Aid Berbić, Siniša Kovačević, Nikica Petrović i Dana Muminović, op.a), s obzirom na to da su istekli mandati svima. Članovi UO biraju Komesara lige, a on određuje datum izvlačenjan parova, početka Prvenstva BiH i sve ostalo. To je redoslijed.

U zakonu stoji da se automstski gasiš ako se Skupština ne održi dvije godine. Zašto se Skupštine nije održala? - pita se Selimović.

Kontaktirali smo i Amera Čolana, generalnog sekretara KSBiH, koji tvrdi suprotno.

- Nije tačno da je član Nadzornog odbora promijenjen "preko noći". Nije tačno ni da su vrata Saveza zaključana. Ne možete vi doći tek tako bez najave i bez konstituirajuće sjednice, a oni nikada nisu imali konstituirajuću sjednicu. U Statutu KSBiH piše da konstituirajućoj sjednici NO mora prisustvovati generalni sekretar. A oni nikada nisu održali ovu sjednicu. I ne znaju ni ko su im članovi. Postoji zapisnik sa UO, ko je i kad je, 16. februara 2020. godine odabran da bude član NO. To što oni ili ne znaju ili se prave da ne znaju, pa pokušavaju da urade neke stvari mimo Statuta, to je sada njihov problem - kazao je Čolan, koji je priznao da je jučer na stranici KSBiH pisalo da je Krišto član NO:

- Upravo tako. To je greška, nije ispravljeno ranije, kao i mnoge stvari, ali mi smo to sada svakako ispravili. Još neki članovi komisija koji su promijenjeni nisu ispravljeni na stranici Saveza. Na kraju krajeva i da je promijenjen član preko noći, njih trojica se nikada nisu sastali, ni konstituirali i do tada su nevažeći.

Što se tiče NO kada se obrate onako kako Statut nalaže za dokumentaciju koju budu htjeli i ono što ih sljeduje, oni će to i dobiti. Ne možete poslati e-mail nekome i da se on proslijedi meni i da se traži od mene da za dva dana dostavim informacije i izvještaje za zadnje četiri godine. To nema logike.

Kada sve urade po Statutu, mogu to završiti za dan i sazvati sjednicu na kojoj će donijeti set zaključaka i da se dostavi njima dokumentacija koja je vezana za njihov posao. Još se ne zna dnevni red Skupštine, tako da ne mogu dobit radne materijale bilo koje vrste, jer se ne zna šta će biti na Skupštini.

Čolan je naglasio da je NO prije tri dana (4. oktobra) od predsjednika UO Borisa Spasojevića tražio da im se dostavi dokumentacija vezana za finansijski izvještaj za protekle četiri godine. ugovori o sponzorima, ugovori o djelima, odluke Skupštine, odluke UO...

- Taj e-mail Spasojević mi je proslijedio 5. oktobra u dva sata popodne i tražio od mene da dostavim dokumentaciju. Odgovorio sam mu da nije problem, da se sva dokumentacija nalazi u Savezu, može biti dostavljena članovima NO, ali kada oni ispune određen statutarne obaveze, da se konstituišu, da naprave Pravilnik o radu sa planom i programom rada i da odmah mogu sazvati vanrednu sjednicu i da donesu zaključke kojim žele da im se određena dokumentacija dostavi za pripremu izvještaja radi održavanja Skupštine. Ali to je Izborna skupština i nema veze sa ovom sad Skupštinom koja treba da se desi za popunu radnih tijela (otkaze podnijeli Mirza Teletović i Feđa Jovanović).

Prvi operativac bh. kuće košarke dodao je kako je Krišto još ranije podnio ostavku, a da mu je Branko Petrović 2020. godine rekao da ne želi da radi u NO jer mu se duguju neki novci (dnevnice iz 2018, 2017, 2016), a da za to postoji pisani trag.

Nije mogao potvrditi da će se 15. oktobra održati sjednica Skupštine na kojoj bi se pupunio UO, te na taj način odblokirao rad Saveza kada su u pitanju odluke o startu nove sezone.

- Iskreno, ne znam da li će biti održana. Pet dana pokušavam da od predsjednika Spasojevića dobijem dnevni red koji bi on trebao da pošalje, a koji je usaglašen sa potpredsjednikom Daliborom Milošem. Ono što je bitno naglasiti u osmom mjesecu je održan sastanak UO, u Mostaru na kojem ja nisam mogao prisustvovati jer sam imao obaveza oko reprezentacije. Nisu željeli da se sastanu u Sarajevu... Tada su raspravljali o početku Lige, o Komesaru. Nijedan zapisnik nikada nije dostavljen, jer je Feđa Jovanović odbio da potpiše i podnio je ostavku. Nakon toga se niko od njih iz UO nije javljao - istakao je Čolan, dodavši:

VEZANI TEKST - Tmurna košarkaška jesen: Ko je blokirao rad KSBiH, zašto nije počelo Prvenstvo BiH?

- Prvo su Skupštinu zakazali 1. oktobra, a ja sam obavijestio članove da se ne može zakazati u tom terminu jer smo u Australiji na SP-u. Tražio sam da pomjere za 4. oktobar, dok se ja ne vratim u Sarajevo, jer se Skupštine ne može zakazati bez generalnog sekretara. Svi su znali gdje sam... Oni su to odgodili za 15. oktobar, dnevni red nisu usvojili, a ja sam dao primjedbu da održimo Vanrednu skupštinu da samo zamjenimo dva člana koja su dali ostavke, kako bi UO nesmetano radio. Naravno, nisu to nikada uradili, insistira na Izvještajno-izbornoj skupštini, gdje morate sve članove UO ili zamijeniti ili produžiti mandate i sve ostale članove komisija morate ponovo da pravite. To zahtjeva malo duži angažman, odnosno potrebmo je radne materijale pripremiti najmanje 30 dana prije Skupštine. To je pitanje za njih, za UO, zašto blokiraju da se napravi Vanredna skupština, za dopunu članova zbog kojih je blokiran rad. Ne znam koji su razlozi.

I dok "dvije strane" imaju svoje verzije priče najviše trpi klupska košarka u našoj zemlji. Prvenstvno nije počelo, a kada će i hoće li početi, još je neizvjesno.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.