COVAX mehanizam

Tačan datum dolaska i količina vakcina bit će poznati nakon 18. januara

FOTO: Ilustracija

Potvrdu o tačnom datumu dolaska prvog kontigenta vakcina protiv COVID-19 u BiH, proizvođača Pfizerov i BioNTech, očekuje se nakon 18. januara.

Ovu informaciju potvrdili su nam iz Ministarstva civilnih poslova BiH, dodajući da to očekuju nakon što, zemlje članice COVAX mehanizma, njih oko 190, potvrde da su ispunile sve uvjete za prijem prvih vakcina.

- Tačan broj alokacija po svakoj državi u ovom momentu nije poznat i informacije o količinama koje će biti na raspolaganju Bosni i Hercegovini očekujemo nakon 18. januara. Nadležna ministarstva zdravstva rade na osiguranju svih uvjeta za prijem i čuvanje vakcina u različitim temperaturnim režimima, uključujući i one najzahtjevnije za čije skladištenje su potrebne ekstremno niske temperature od minus 60 do minus 80 stepeni Celzijusa – naveli su u Ministarstvu.

Podsjetimo, BiH je ugovor o nabavci 1.232.000 doza vakcina preko COVAX mehanizma potpisala u septembru prošle godine.

Prošle sedmice predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija izjavio je da je BiH kao avans za vakcine uplatila 1.970.000 dolara.

- Preostali dio sredstava BiH je uplatila u cijelosti, iako te vakcine još nismo dobili. Za 1.232.000 doza vakcina uplatili smo 12.997.000 dolara – kazao je Tegeltija.

Jučer je Ankica Gudeljević, ministrica civilnih poslova BiH, kazala kako će u našu zemlju najverovatnije u prvom kontingentu stići između 4.000 i 5.000 Pfizerovih vakcina.

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga