open-navfaktor-logo
search
Položili zakletvu
Tijesnom većinom izabrano novo Vijeće ministara BiH
Novi saziv Vijeća ministara Bosne i Herecgovine formiran je danas nakon što je Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine tijesnom većinom potvrdio imenovanja ministara, zamjenika ministara i zamjenika predsjedavajuće Vijeća ministara.
25.01.2023. u 14:43
get url
text

Za svih 19 kandidata za ministre i zamjenike ministara, koje je predložila Borjana Krišto kao novoimenovana predsjedavajuća Vijeća ministara, glasala su 23 zastupnika. Protiv je bilo 19, a suzdržanih nije bilo. Sjednici su prisustvovala sva 42 zastupnika. Njih 22 bila su potrebna za izglasavanje.

Glasanje za Vijeće ministara BiH

(FOTO: BHRT/Screenshot)

Novi ministri i zamjenici položili su potom zakletvu.

U Vijeće ministara BiH imenovani su Elmedin Konaković (NiP) za ministra vanjskih poslova BiH, Zoran Tegeltija (SNSD) za ministra finansija i trezora BiH, Zukan Helez (SDPBiH) za ministra odbrane, Nenad Nešić (DNS) za ministra sigurnosti, Staša Košarac (SNSD) za ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Edin Forto (Naša stranka) za ministra prometa i komunikacija, Davor Bunoza (HDZBiH) za ministra pravde, Dubravka Bošnjak (HDZBiH) za ministricu civilnih poslova i Sevlid Hurtić (BH Zeleni) za ministra za ljudska prava i izbjeglice.

Za zamjenike ministara imenovani su Ljiljana Lovrić (HSS) za zamjenicu ministra vanjske trgovine, Muhamed Hasanović (SDP) za zamjenika ministra finansija, Elvir Mahmuzić (SDP) za zamjenika ministra pravde, Ivica Bošnjak (HDZ) za zamjenika ministra sigurnosti BiH, Josip Brkić (HDZ) za zamjenika ministra vanjskih poslova BiH, Slaven Galić (HDZ) za zamjenika ministra odbrane BiH, Aleksandar Goganović (SNSD) za drugog zamjenika ministra odbrane, Ognjen Janjić (DEMOS) za zamjenika ministra prometa i komunikacija, Marijana Mojić (Ujedinjena srpska) za zamjenicu ministra civilnih poslova, te Duška Jurišić (Naša stranka) za zamjenicu ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Zamjenici predsjedavajuće Vijeća ministara BiH su Helez i Tegeltija. Prvobitna odluka je bila da to budu Konaković i Tegeltija.

VEZANI TEKST - Žestoka rasprava o kandidatima za ministre i zamjenike: Spominjani divlji fakulteti, Kaligulin konj, upitne sigurnosne provjere

Glasanju o potvrđivanju imenovanja prethodila je rasprava.

Odluka o imenovanju, nakon što je potvrđena, stupa na snagu danas, kada prestaje mandat dosadašnjim članovima Vijeća ministara BiH i zamjenicima ministara.

Za kandidate se glasalo "u paketu", što je odgovor koji je zastupniku Darku Babalju (SDS) dao predsjedavajući Zastupničkog doma Denis Zvizdić (NiP), a odgovoreno je i da zastupnici Zoran Tegeltija i Zukan Helez imaju pravo da glasaju sami za sebe, kao što je bilo i ranije slučajeva, i da to nije sukob interesa.

{$galerijaFotografija}

Vijeće Ministara Predstavničkog doma Parlamentarne Skupštine BiH, 25.01.2023.
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.