open-navfaktor-logo
search
Afere
Uprava za indirektno oporezivanje BiH krije informacije o uvozu 50 respiratora u RS
Uprava za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIOBiH) ne želi dati informacije o uvozu respiratora po ugovoru koji je Fond zdravstvenog osiguranja RS dodijelio firmi iz Banje Luke.
09.06.2020. u 10:12
get url
text

Informacije o spornoj nabavci prvi su u javnost dali banjalučki novinar i bloger Slobodan Vasković i zastupnik Draško Stanivuković.

Stanivuković je ranije kazao kako i RS ima svoju aferu "respiratori" i naveo kako je došao do informacija da je u BiH, odnosno u RS, između ostalog, uvezeno 50 respiratora po cijeni od 58.000 KM, koji su potom nabavljeni po znatno većoj cijeni, do čak, kako je naveo, 146.000 KM. 

Faktor je kontaktirao UIOBiH u pokušaju da dobije informacije o tome ko je uvezao 50 respiratora iz Kine u BiH, namijenjenih za RS, kada tačno su respiratori uvezeni, odakle, po kojoj cijeni i koja je vrijednost PDV-a?

VEZANI TEKST - Jesu li tačne tvrdnje da je firma u vlasništvu muža Dodikove savjetnice nabavljala respiratore u RS-u?

Ratko Kovačević, glasnogovornik UIOBiH, na upit da li je firma koju Vasković spominje na svom blogu uvezla respiratore, kazao je kako te informacije ne može davati bez odobrenja firme. 

Međutim, kada je riječ o respiratorima koje je firma Srebrena malina uvezla u BiH za potrebe Federacije BiH, Kovačević nije imao problem s tim da firmu imenuje punim nazivom, te iznese sve podatke koje se tiču nabavke spornih respiratora, a tiču se rada UIOBiH.

– Uvoznik 80 respiratora iz Kine u Bosnu Hercegovinu je kompanija FH Srebrena malina d.o.o., a carinsku proceduru je pokrenula špediterska kuća DTS-ŠPED d.o.o. Za više informacija morate se obratiti direktno uvozniku – odgovorio je Kovačević na raniji upit Fokus.ba, na nakon toga skoro svim medijima u državi potvrdio istu informaciju decidno navodeći broj respiratora, kao i naziv uvoznika. 

Postavlja se pitanje zašto su informacije o količini uvezene medicinske opreme, njenoj vrijednosti, kao i punim nazivom firme koja ju je uvezla, a koje se tiču FBiH, dostupne javnosti, dok o potpuno istim podacima u vezi s RS-om "nema priče"?

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.