open-navfaktor-logo
search
Komentar kola
Željo podlegao "naelektrisanosti", Borac u borbi za titulu, Tuzla City u opasnosti
Amir Spahić, mladi trener koji se krajem prošle sezone prihvatio teškog posla u tuzlanskoj Slobodi i na kraju klub s Tušnja doveo u mirnu luku, trenutno je bez klupskog angažmana.
07.11.2022. u 20:30
get url
text

Spahić je sporazumno prekinuo ugovor s Tuzlacima, napustio je i juniorski pogon koji je godinama s dosta uspjeha vodio. Trenutno je angažiran u kadetskoj reprezentaciji Bosne i Hercegovine kao član stručnog štaba koji predvodi selektor Nedim Jusufbegović. Bh. kadeti nedavno su uspješno okončali prvi dio kvalifikacija za Evropsko prvenstvo i plasirali se u Elitnu rundu.

Spahić pomno prati zbivanja u domaćem fudbalu, a kao i većina njegovih kolega trenera, bivših fudbalera, sportskih radnika, smatra kako je Zrinjski veliki favorit da odbrani naslov prvaka Bosne i Hercegovine.

- Zrinjski je, uz Borac, glavni kandidat za titulu. Mislio sam da će se Sarajevo priključiti. Po rosteru Sarajevo uz Zrinjski ima najbolju ekipu, ali... - rekao je Spahić, koji je za Faktor komentarisao ishode mečeva 17. kola Premijer lige.

Željezničar - Borac 1:2

- U samoj najavi utakmice bilo je naelektrisano. Mislim da je Željo tome i podlegao. Dobro su igrali do gola, dosta prekida je također utjecalo na igru. Borac je pokazao kvalitet, nije lako dobiti Želju na Grbavici. Primjetno je da Željo četiri najbolje ekipe nije pobijedio kući (Sarajevo, Široki Brijeg, Zrinjski, Borac). Borac ima veću širinu. Crveni karton i glupost Santosa je utjecala da Borac okrene utakmicu. Po meni crveni opravdan, poništen pogodak Cocalića, također, opravdan. Jedino je možda diskutabilna situacija mogući ofsajd kod drugog gola Borca. Smatram da je suđenje bilo ok. Arbitar i Tataru nije ranije pokazao žuti, što bi kasnije značilo i crveni karton.

Dolaskom Vinka Marinovića Borac se probudio. Ima odličan roster igrača, trebalo im je da se poslože. Sigurno da će uz Zrinjski biti glavni kandidati za titulu.

Sloboda - Sarajevo 2:0

Sigurno je stručni štab Slobode pod velikim pritiskom. Drago mi je zbog trenera Jahića i njegovih saradnika što su pobijedili. Primjetno je da Sloboda igra na pogon dojučerašnjih juniora - Mehmedovića, Kapetanovića, Osmića, Hadžibeganovića, uz iskusnog Vranješa.  

Realnost Slobode je borba za opstanak. Čini mi se da će se borba voditi do posljednjeg kola. Svaki bod će biti bitan. Sloboda je ostvarila važnu pobjedu, uhvatilla priključak za konkurentima. To je najbitnije, a na zimu se treba organizovati bolje i pokušati sačuvati premijerligaški status. To ne zadovoljava armiju navijača, ali jednostavno je tako. Fudbal je biznis, novac diktira sve. Otežavajuća okolnost i veliki problem, kao i ostalim klubovima, je što je zbog rekonstrukcije stadiona svaka utakmica kao gostujuća.

Problem Sarajeva je što ne može da drži kontinuitet, a imaju odličan roster. Neuporedivi su rosteri Sarajeva i Slobode.  Sarajevo nikako ne može da uhvati priključak s ekipama koje se bore za Evropu.

Leotar - Tuzla City 4:0

Prošle godine je Tuzla City imao 50-60 posto jaču ekipu. Otišlo je šest ili sedam pravih igrača (Doffo, Krpić, Džafić, Mehanović, Morris...). Da je ostala prošlogodišnja ekipa, borila bi se za titulu, a ova ekipa lako može doći u borbu za opstanak. Imaju sada dvije teške utakmice, dolazi im Zrinjski, idu Širokom. Četiri boda su iznad opasne zone. Mislim da je dosta profulano s dovođenjem igrača. Fudbaleri koji su došli su dobri, ali ne poznaju našu ligu koja je specifična. Mislim da ih je to stiglo.

Maksimović je dolaskom na klupu Leotara vidio gdje mu je problem, doveo je strašno dobrog stopera Uzelca, doveo je Handžića, a on je postigao četiri gola. Mislim da Leotar neće doći u borbu za opstanak. Smatram da će bez problema ostati u ligi.

Široki Brijeg - Sloga 3:0

Široki Brijeg je fenomen bh. fudbala. Grad od 10.000 stanovnika, klub bez većih turbulencija. Ovo je sigurno plod rada kolege Ivice Barbarića i njegovog stručnog štaba. Igraju fenomenalno, uz mladu i poletnu ekipu. Na početku su bili veliko iznenađenje, ali više ne. To je odličan rad i vidi se iz rezultata. Zaslužena pobjeda nad Slogom.

Što se tiče Sloge, velika je razlika između lige RS-a i Premijer lige BiH. Oni su na početku imali dobre rezultate, ali ih sustiže igranje u eliti. Vidimo da će se i oni do kraja boriti za opstanak. Igraju sad s Igmanom kući, gdje im trebaju bodovi kako bi dočekali u miru zimsku pauzu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.