open-navfaktor-logo
search
Održan sastanak
Detalji sporazuma sa Suljićem: Pod ovim uvjetima FK Sloboda smanjit će dug za 350.000 KM!
Fudbalski klub Sloboda i Advokatsko društvo Suljić d.o.o. Tuzla u utorak su postigli dogovor o isplati dugovanja kluba koja temeljem izvršnog postupka iznose 904.828,50 KM, od čega je osnovni dug 475.961,53 KM, a ostalo je iznos zakonske zatezne kamate.
15.02.2024. u 15:31
get url
text

VEZANI TEKST - Tuzlaci u problemima: Sloboda dužna isplatiti advokatu Suljiću oko 900.000 KM, kakva je uloga Šećerbegovića

Klub sa Tušnja potvrdio je da je načelno postignut sporazum u vezi sa načinom i dinamikom izmirenja obaveza.

Sloboda je izgubila spor u vezi sa dugom prema bivšem predsjedniku kluba, rahmetli Davudu Zahiroviću, a radi se o pravosnažno presuđenom povratu pozajmica.

Dug je prenesen na advokata Suada Suljića, koji je za Faktor potvrdio da je sporazum načelno postignut i da bi u slučaju njegovog poštivanja Sloboda skoro prepolovila dug, odnosno da bi mu isplatila oko 470.000 KM!

- Sa predstavnicima FK Sloboda u utorak sam postigao sporazum oko potraživanja koje ima moje Advokatsko društvo prema FK Sloboda, a koje je na dan sastanka sa zateznom zakonskom kamatom iznosilo 904.828,50 KM. Postigli smo sporazum u smislu da se isplati iznos umanjen za zateznu zakonsku kamatu, pod određenim uvjetima.

Ovdje treba posebno napomenuti da je glavni dug sa zateznom zakonskom kamatom na dan 15. novembar 2019. godine iznosio oko 719.000 KM. To je dan kada je došla nova Uprava na čelu sa Elmirom Šećerbegovićem - kazao je Suljić.

Suljić je u subotu za Faktor ispričao kako je prije dolaska Šećerbegovića, sa ranijom Upravom Slobode koju je predvodio Sead Kozlić, 2019. godine postigao sporazum o isplati duga. No navodi da se sve promijenilo dolaskom nove Uprave.

- Šećerbegović i njegova Uprava su zanemarili prethodno postignuti sporazum sa Upravom na čelu sa Kozlićem i isti su suspendovali na način da su podnijeli krivičnu prijavu, s tim što je krivična prijava u ime Upravnog odbora Slobode podnesena nadležnom tužilaštvu 7. januara 2020. godine, ali je u formi anonimne prijave. Dan kasnije je donesena odluka da se provodi postupak protiv odgovornih. Već 9. januara je saslušan Sabalahajrudin Suljagić u svojstvu svjedoka, a 12. januara je izvršen pretres u mojoj advokatskoj kancelariji - podsjeća Suljić, kazavši kako je njegovo mišljenje da je Emir Muratbegović, jedan od bivših članova UO, iskoristio svoje privatne veze, navodeći da je njegova vjenčana kuma postupajuća tužiteljica Jasmina Mujezinović, a koja je vodila njegov postupak:

- Ovdje posebno ističem da je krivična prijava koja je koncipirana generalno i bez ijednog jedinog dokaza i potpisana anonimno, navodno ispred UO FK Sloboda i po istoj je postupljeno hitno, iako nije bilo ni jednog jedinog dokaza što jasno implicira da je, prema mom mišljenju, postupak već bio dogovoren između člana UO Emira Muratbegovića i tužiteljice Jasmine Mujezinović, koja je njegova vjenčana kuma.

Dalje bih istakao da je Šećerbegović saslušan u svojstvu svjedoka gdje je on rekao da je ispred UO, zajedno sa ostalim članovima podnio tu krivičnu prijavu - ispričao je Suljić za Faktor.

Kazao je i koji je bio glavni uvjet za postizanje sporazuma sa aktuelnim čelnicima Slobode, odnosno ljudima iz Odbora za upravljanje.

- Što se tiče uvjeta sporazuma mogu da kažem da će biti otpisana zatezna zakonska kamata. Uvjeti za otpis zatezne kamate sa moje strane su bili da FK Sloboda u izborima za tijela u Fudbalskom savezu Bosne i Hercegovine, NS Federacije BiH, Tuzlanskog kantona i Grada Tuzle, ne može imenovati ni jednu osobu koja je bila u toj Upravi koju je predvodio Elmir Šećerbegović.

Moje je mišljenje da su u mom postupku tada oštetili Slobodu za oko 185.000 KM na ime zatezne kamate. I to na način kao što sam rekao, što je Emir Muratbegović, prema mom mišljenju, svojim privatnim vezama sa vjenčanom kumom tužiteljicom Mujezinović vodio krivični postupak protiv mene, a sve sa ciljem da se na neki način pomogne Slobodi da izbjegne ove obaveze koje su došle na naplatu sada kada sam pravosnažno oslobođen od Vrhovnog suda. I to u puno većem iznosu nego 2019. godine.

Kada sam postavljao ovaj uvjet, moje mišljenje je bilo da Sloboda ne može podržati čovjeka koji ju je svojim vođenjem odveo u niži rang takmičenja i navukao gnjev navijača i ljubitelja Slobode. I čovjek koji je prema mom mišljenju uzrokovao štetu Slobodi jer se nije držao sporazuma koji je potpisao njegov prethodnik.

Tokom sastanka rekao sam da odluče da li više vole Slobodu ili Šećerbegovića. Njihovo opredjeljenje u utorak je bilo da su oni više za Slobodu. Prihvatili su sporazum sa ovim uvjetima i na taj način uspjeli su da otpišu određen iznos kamata. Otprilike to je oko 350.000 KM - otkrio je Suljić, dodavši da se Sloboda obavezala da, osim Šećerbegovića, na izborima neće predložiti ni podržati ni Ninu Džambića, Moamera Softića, Seada Omerčevića, Adnana Sijerčića, Emira Muradbegović, Adnana Mehmedagića i bilo kojeg kandidata koji je bio član UO FK Sloboda u periodu od 15. novembra 2019. do 31. decembra 2023. godine.

Naglasio je da je drugi uvjet za brisanje kamata bio da se Sloboda potpisivanjem sporazuma obavezuje da će osigurati trajni smještaj Sabalahajrudinu Suljagiću, beskućniku i socijalnom slučaju iz Tuzle.

Suljić se još jednom dotakao Šećerbegovića i njegovih saradnika, navodeći kako oni nisu u izvještajima prikazivali dug koji klub ima prema njegmu.

- Što se tiče prethodne Uprave na čelu sa Elmirom Šećerbegovićem oni su sve vrijeme svog mandata izvještaje prikazivali bez ovog iznosa potraživanja koje ja imam.

Mišljenja sam da su mislili da će se u krivičnom postupku riješiti ovog duga iako su im bile poznate sve činjenice da je moje potraživanje pravosnažno na sudu i da je u izvršnom postupku, te da je samo pitanje momenta naplate - naglasio je Suljić.

Svjestan je, ističe, kako će njegove izjave izazvati reakciju u dijelu fudbalske javnosti u Tuzli.

- Vjerujem da će Elmir Šećerbegović protiv mene da izađe sa nekim tvrdnjama kako sam ja vodio određene postupke za vrijeme dok je Azmir Husić bio predsjednik Slobode. Tada sam ja bio advokat FK Sloboda i tada sam klub zastupao pro bono (besplatno, op. a.) iz ljubavi prema Slobodi. A Šećerbegović je plaćao advokata. Tako da se tu postavlja pitanje ljubavi prema klubu. Jasno se može vidjeti ko je radio iz ljubavi, a ko iz interesa. Pretpostavljam da će izaći sa jednim predmetom koji sam izgubio zastupajući Slobodu. Međutim, ja mogu da prezentujem i 14 drugih predmeta koje sam dobio.

Ispričao nam je još jednu situacija koja se dogodila u prošlosti, a sa kojom se susreo dok je zastupao klub sa Tušnja.

- I imam još jedan predmet koji sam izgubio, a odnosi se na jednog bivšeg predsjednika Skupštine kluba (ime poznato redakciji, op. a.) koji je utužio Slobodu. Radi se o postupku kada je Sloboda bila u blokadi, Skupština kluba je donijela odluku da organizuje Omladinski pogon FK Sloboda, preko čijeg računa bi se obavljale finansijske transakcije za klub. Tada su FSBiH i ostali sponzori uplaćivali sredstva na taj račun i preko Omladinskog pogona su se vršile sve transakcije i plaćanje u ime FK Sloboda, jer je račun kluba bio blokiran od strane Porezne uprave i povjerilaca.

VEZANI TEKST - Dogovoren sastanak advokata Suljića i čelnika FK Sloboda: Tema - dug od oko 900.000 KM

Kada je Skupština donosila odluku o osnivanju Omladinskog pogona, koji je bio u neku ruku bajpas kluba, ovlastila je tadašnjeg predsjednika Skupštine da osnuje klub koji će biti bajpas. I nakon što on više nije bio predsjednik Skupštine on je utužio Slobodu u ime Omladinskog pogona i mislim da je naplatio sredstva u desecima hiljada. Naplatio je Slobodina sredstva od Slobode, jer to nisu bila njegova sredstva - naglasio je Suljić.

Za kraj, Suljić nam je kazao kako oko ostalih detalja sporazuma ne može da govori s obzirom da su oni poslovna tajna.

- Sporazum je generalno prihvaćen, urađen je tekstualni draft, poslan je u FK Sloboda, gdje oni, u skladu sa Statutom imaju proceduru oko usvajanja, a očekujem da će doći do potpisivanja naredne sedmice. Mogu potvrditi da smo u utorak postigli sporazum, poslao sam ga njima u pisanoj formi.

Potvrđeno mi je da je utorak navečer održan UO na kojem je usvojen sporazum i da će, nakon što prođe njihove komisije, uslijediti potpisivanje naredne sedmice. U slučaju da FK Sloboda zakasni sa jednom ratom ili na bilo koji način prestane vršiti isplatu, ili ne ispoštuje sporazumne obaveze, u tom slučaju ugovor je van snage i dospijeva na potraživanje u cjelokupnom iznosu sa zakonskom zateznom kamatom - zaključio je Suljić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.