open-navfaktor-logo
search
Igrači kao savjetnici
Evo kako Dario Sesar, ministar privrede ZHK, plaća fudbalere Posušja
Da momci dobro igraju fudbal, jesu, ali što savjetuju, to je čudo jedno, priča za Dnevno uz ciničan podsmijeh jedan stariji HDZ-ovac iz Posušja dok govori kako aktuelni ministar privrede u Vladi Zapadnohercegovačkog kantona Dario Sesar plaća fudbalere HŠK Posušja.
16.01.2024. u 21:51
get url
text

VEZANI TEKST - Ministar privrede ZHK vratio novac: Sin mu u Hrvatskoj dobio stipendiju u kategoriji slabijeg socio-ekonomskog stanja

- On dva momka drži na plaći kod sebe u ministarstvu kao savjetnike. To nije normalno. Njihove bruto plaće su godišnje dosta velike, znači iz kantonalnog budžeta se godišnje daje ogroman novac da bi Sesar finansirao svoje hobije - kaže sagovornik portala Dnevno, dodavši:

- Niko nije protiv fudbala i protiv hrvatskih klubova u Premijer ligi BiH, ali ovakav način finansiranja je neprihvatljiv i nenormalan i to traje već neko vrijeme.

Na internet stranicama HŠK Posušje nema podataka o klubu i o Upravi kluba, ali se pretraživanjem interneta može naći podatak da je Sesar prije oko sedam mjeseci ušao u klupski Upravni odbor i prestao biti predsjednikom kluba dok je za novog predsjednika imenovan Ivan Petric Bagušić.

- Nazvali smo nekoliko ministara iz aktuelne vlade, ali niko od njih nam nije mogao službeno potvrditi informaciju o ministrovim (fudbalskim) savjetnicima. Savjetnike, naime, ministar imenuje Rješenjem i za imenovanje mu nije potrebna saglasnost predsjednika vlade ili nekog drugog resora pa se tako događa pomalo apsurdna situacija da jedan ministar u vladi zapravo nema pojma ko je savjetnik njegovom kolegi u drugom resoru osim ako načuje - piše Dnevno, naglasivši kako se savjetnička plaća "vrti" oko 1.500 KM neto, odnosno dvije i nešto hiljade KM bruto mjesečno.

Imena savjetnika fudbalera Dnevno.ba neće objaviti jer nisu bitni ti momci, oni igraju fudbal i za to primaju plaću, vjerovatno ni ne znaju ko im je stvarni "plaćodavac". Ovdje je puno važniji segment bahatosti ministra koji je prije nekoliko mjeseci tvrdio "nisam znao" kada je otkriveno kako njegov sin prima stipendiju iz Hrvatske koja je namijenjena studentima čiji su roditelji dosta manje platežne moći od Sesara.

Opet, ko zna, možda se i tom stipendijom finansirao neki fudbaler?

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.