open-navfaktor-logo
search
Kragujevac na nogama
Feđa Dudić (ne)ostaje u Radničkom: Imam neke uvjete ispod kojih ne idem
AUTOR: Faktor/Sportske
22.05.2024. u 21:42
get url
text
Kragujevački Radnički 1923 pod vodstvom bh. trenera Feđe Dudića je najlepša fudbalska priča ove sezone u Srbiji i regionu.
Preuzeo je ekipu kada je bila na dnu, predviđali su mu borbu za opstanak, a on je na kraju dogurao do Evrope. Ako pobijedi Partizan u Beogradu, odnosno ostane na četvrtom mjestu, osigurat će plasman u drugo kolo kvalifikacija za Evropsku ligu, što bi im donijelo sigurne četiri utakmice na euro-sceni sljedeće sezone.
Ako na kraju završe na petom mestu, igrat će u kvalifikacijama za Konferencijsku ligu. Bez obzira na to kakav će u subotu biti konačan epilog, u Kragujevcu će po povratku ekipe iz Beograda biti organizovan svečani doček i centralna proslava svih ovosezonskih uspjeha Radničkog.
Ono što pred kraj sezone najviše zanima navijače Radničkog je da li će njihov tim i na evropskoj sceni predvoditi Feđa Dudić.
On je na tu temu otvoreno govorio u opširnom razgovoru za Sportske i otkrio da je započeo razgovore sa čelnim ljudima kluba o svom potencijalnom ostanku.
- Moram reći da se još nismo dogovorili oko nastavka saradnje. Nadam se da će biti obostrano. Zaista imam želju da ostanem tu, ali imamo i neke uvjete ispod kojih ne idemo. Ne finansijski, nego su to jednostavno uvjeti i ciljevi kluba ispod kojih ja ne žeim da idem. Ja sam trener koji ima ambicije i želim da se borim za nešto veliko, a ne za opstanak.
Jučer smo imali prvi razgovor, sutra ćemo imati drugi. U nedelju je taj završni ručak i oproštaj sa igračima. Do nedelje ćemo definitivno riješiti da li ja ostajem ili ne. Moja želja je da ostanem. Vidim sebe tu, pogotovo da vodim Radnički u evropskim utakmicama.
Ako smo sve ovo "krvarili" zajedno i napravili ovo sve, bilo bi ružno da odem. Zaista, stvarno nije neka floskula, kad ti onako navijači skandiraju tokom cijele sezone, gdje se spominje samo moje ime, svaki put kad izađem vidim njihovu reakciju i sad da se povučem, zaista bi ispalo nefer prema navijačima Radničkog. Ja živim na nekim postulatima da treba biti pošten u životu, da ti se nešto vrati.
Međutim, imam i neke svoje uvjete i stvari koje sam tražio od uprave. Ne tražim ništa nenormalno, svestan sam da ne mogu da tražim da mi dovedu Serija, Severinu, Saldanju, ali znam da treba da se pojačamo, jer ovo smo izvukli na mišiće, iscijedili smo do zadnje kapi ekipu, kao limun. Mora da bude jedno ozbiljno osvježenje - istakao je Dudić za Sportske.
Tokom proljeća je bilo medijskih nagađanja o interesovanjima pojedinih klubova za njegove usluge, pominjao se splitski Hajduk, a novinara Sportskih zanimalo i da li je imao ponudu da preuzme reprezentaciju Bosne i Hercegovine poslije odlaska Sava Miloševića.
- Nije bilo nikakvih razgovora. Oni su imenovali Sergeja Barbareza i zaista želim sreću našoj reprezentaciji. Emir Spahić ima ulogu sportskog direktora, igrali smo zajedno u Zagrebu, dobri smo prijatelji, ali nije bilo sa te strane razgovora. Onako, imamo mi dobrih igrača, ali unutar Saveza imamo problema, svi drugi napreduju, mi nekako stagniramo. Otišli smo to jednom u Brazil i od tada ništa - rekao je Dudić.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.