open-navfaktor-logo
search
Žrijeb 18. juna
Sarajevo nositelj u Konferencijskoj ligi: Ovo su potencijalni rivali Bordo tima u Evropi
AUTOR: Faktor/S. Š.
11.05.2024. u 11:25
get url
text
FOTO: FK Sarajevo
Fudbaleri Sarajevo sinoć su pobjedom protiv Zvijezde 09 osigurali plasman u Evropu.
Bordo tim će nastupiti u pretkolu UEFA Konferencijske lige, gdje će biti nositelj. Sa koeficijentom 6.500 Sarajevo je već sada osiguralo povlašten položaj na žrijebu (sve ekipe sa koeficijentom 5.000 i više su sigurno nositelji), što u praksi znači da bi za protivnika trebao dobiti neku manje kvalitetnu ekipu.
Već su poznati i neki potencijalni protivnici koševskog premijerligaša. Među ekipama koje neće biti nositelji, što automatski znači da su mogući rivali Sarajeva, trenutno su: Aktobe (Kazahstan), Stjarnan (Island), VPS Vaasa (Finska), Shelbourne (Republika Irska), Auda (Latvija), Neman (Bjelorusija), FCB Magpies (Gibraltar), Siauliai (Litvanija), Kalev Tallinn (Estonija), Marsaxlokk (Malta) i Sliema Wanderers (Malta), a poznato je da će tu biti i pobjednik Kupa Sjeverne Makedonije u kojem će snage odmjeriti Tikves i Voska Sport.
Inače, u prvom pretkolu Konferencijske lige nastupit će 52 kluba, od kojih će 26 biti nositelji, a 26 nenositelji.
U prvom pretkolu nastupit će i Velež koji ima koeficijent 3.500 i trenutno je na "čekanju", odnosno ne zna se da li će imati status nositelja.
Sarajevo i Velež za nastup u prvom pretkolu Konferencijske lige imaju zagarantovanih po minimalno 325.000 eura (150.000 eura eliminacijski bonus + 175.000 eura za odigrano kolo), čak i ako ispadnu odmah na startu takmičenja. 
Žrijeb za prvi krug kvalifikacija Konferencijske lige bit će održan 18. juna, a utakmice su na rasporedu 11. i 18. jula.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.