open-navfaktor-logo
search
Podaci Transfermarkta
Sarajevo opet plaća obeštećenja: U dvije godine "za papire" potrošli 2,3 miliona KM
AUTOR: S.Š.
20.06.2024. u 14:07
get url
text
Filip Jović u Sarajevo došao iz Surdulice
Filip Jović u Sarajevo došao iz Surdulice
FOTO: FK Sarajevo
Fudbalski klub Sarajevo krenuo je u "novu eru". Nakon što je raskinuta saradnja sa Simonom Rožmanom, za novog trenera izabran je Zoran Zekić.
A osim novog trenera i novog stručnog štaba, bit će promjena i u igračkom kadru. Koševo su već napustili Dejan Iliev, Slaviša Radović, Marin Aničić i Haris Duljević. S druge strane, predstavljena su i trojica novajlija. Da li će biti pojačanja, pokazat će vrijeme.
Klub je jučer objavio da su novi igrači Sarajeva golman Emil Rockov, veznjak Aleksandar Đorđević i defanzivac Filip Jović.
Za ovog posljednjeg, ako je vjerovati Transfermarktu, plaćeno je i obeštećenje od 70.000 eura. Jović je, kako navodi isti izvor, imao ugovor sa Radnikom iz Surdulice do juna 2025. godine, te je vjerovatno zbog toga koševski premijerligaš srbijanskom klubu morao platiti njegove papire.
Na taj način Sarajevo je nastavilo praksu plaćanja obeštećenja za novajlije, a rijetki od njih su postali pojačanja. Samo u posljednje dvije godine, prema podacima Transfermarka, Bordo klub je za obeštećenja izdvojio oko 2,3 miliona KM (1,165 miliona eura).
Navodi se kako je FK Sarajevo u sezoni 2022/23 za obeštećenja platio 620.000 eura, a u prošloj sezoni za papire novih igrača potrošili su 545.000 eura.
Uzmu li se u obzir rezultati koje je Bordo tim ostvario u protekle dvije sezone, kada su dva puta osvojili četvrto mjesto i bili daleko od trofeja u Kupu BiH, nameće se zaključak da sportski segment kluba ne radi dobar posao.
Stoga, možda i ne čudi izjava trenera Zekića koji se na predstavljanju ogradio od poslova oko angažmana igrača, kazavši kako "nema ovlasti, želje, ali ni volje da razgovara sa menadžerima oko igrača".
- Što se tiče igračkog kadra, dovođenja igrača, razgovara sa agentima, jedini isključivi čovjek koji će to obavljati bit će naš sportski direktor Matthias (Leterme, op. a.). Razgovarali smo o profilima igrača, šta bi trebalo za FK Sarajevo da budemo bolji, okomitiji, malo brži - kazao je, između ostalog, Zekić.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.