open-navfaktor-logo
search
Profit od 152 miliona eura
Stigla prva nagrada: Atalantin čudotvorac je 2018. bio na Koševu, Sarajevo je od tada promijenilo devet trenera
Već godinama igraju sličan stil, tako da njihovi skauti i sportski direktor tačno znaju kakve karakteristike igrač mora imati da bi mogao nastupiti u Bergamu. Također, tu je miran ambijent, nema puno pritiska što pomaže igraču da napreduje i razvija se
AUTOR: S. Selimović
23.05.2024. u 10:17
get url
text
Gian Piero Gasperini
Gian Piero Gasperini
FOTO: ARHIV/FAKTOR
U 385. utakmici na klupi Atalante Gian Piero Gasperini, 66-godišnji strateg rođen u italijanskom gradiću Grugliasco, donio je trofej u Bergamo.
Atalanta je u Dublinu pobjedom protiv Bayer Leverkusena rezultatom 3:0 osvojila UEFA Evropsku ligu, prvi evropski trofej za klub, ali i prvi pehar nakon 1963. godine (osvajanje Kupa Italije). Ove sezone izmakao im je trofej Kupa Italije, s obzirom na to da su u finalu poraženi od Juventusa.
Era Atalantinog čudotvorca na klupi krenula je u junu 2016. godine. Prethodno je Gasperini vodio Genovu, Palermo i Crotone.
Od dolaska Gasperinija u Bergamo polako kreće i uspon tog kluba, ne samo u Italiji, nego i u Evropi. Atalanta je dobila prepoznatljiv stil, igra dopadljiv fudbal, a prijelazne rokove radi skoro pa savršeno.
Tokom posljednjih pet sezona, Atalanta je zaradila bogatstvo prodajom mladih igrača. Od transfera Rasmusa Hojlunda u Manchester United (73,9 miliona eura), Cristiana Romera u Tottenham (50 miliona eura), Dejana Kuluševkog u Juventus (37 miliona eura), Francka Kessieja u Milan (32 miliona eura), Alessandra Bastonija (31.1 miliona eura) i Robina Gosensa (27,4 miliona eura) u Inter, Andree Contija u Milan (24 miliona eura), Bryana Cristantea (22 miliona eura) i Gianluce Mancinija (21 milion eura) u Romu, Amada Dialloa (21.3 miliona eura) u Manchester United i drugih, klub je inkasirao barem 521 milion eura.
U istom razdoblju Atalanta je na transfere potrošila 370 miliona eura i ostvarila profit od 152 miliona eura, što je ubjedljivo najbolji finansijski rezultat ostvaren od prodaje igrača u italijanskom fudbalu, a deveti u Evropi.
A u čemu je tajna Atalantinog razvoja mladih fudbalera. Kako anonimusi postaju zvijezde?
- Imaju jako dobar sistem za mlade, jedan od najboljih u Italiji, te jednu od najboljih skautskih postava u cijelom svijetu - rekao je Jatin Dietl, Transfermarktov ekspert za Serie A.
- I što je najvažnije, već godinama igraju sličan stil, tako da njihovi skauti i sportski direktor tačno znaju kakve karakteristike igrač mora imati da bi mogao nastupiti u Bergamu. Također, tu je miran ambijent, nema puno pritiska što pomaže igraču da napreduje i razvija se u miru - dodao je on.
Uz to, Atalanta je samo jedan od dva kluba u Serie A koji koriste igrače do 23 godine u nižim ligama italijanskog fudbala. To mladim igračima pruža neprocjenjivu priliku da igraju seniorski fudbal na pristojnom nivu, što ubrzava njihov razvoj i odlično ih priprema za izazove u prvom timu.
Junak Atalantine pobjede u finalu protiv Leverkusena i strijelac hat-tricka Ademola Lookman u klub je došao prije dvije godine iz Leipziga za 9.1 milion eura. Tržišna vrijednost Nigerijca iz decembra 2023. iznosi 30 miliona eura, a pitanje je koliko će rasti poslije blistave utakmice u Dublinu, te ukupno 15 pogodaka i osam asistencija u sezoni na izmaku.
Boje Atalante od početka ove sezone brani i bosanskohercegovački reprezentativac Sead Kolašinac. On je u Bergamo stigao besplatno nakon što mu je istekao ugovor u Marseilleu. Kolašinac je standardni član prve postave Atalante.
Podsjećanja radi, Atalanta je 2018. godine u drugom pretkolu Evropske lige odmjerila snage sa Sarajevom. Nakon 2:2 u prvoj utakmicu u Bergamu, italijanski predstavnik je u revanšu na Koševu slavio 8:0. Od tada je Sarajevo promijenilo devet trenenera, što stalnih, što privremenih (Husref Musemić, Vinko Marinović, Dženan Uščuplić, Goran Sablić, Aleksandar Vasoski, Feđa Dudić, Emir Obuća, Mirza Varešanović, Simon Rožman). A gospodin Gasperini i dalje je na svojoj poziciji.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.