open-navfaktor-logo
search
Skupština KS
Vladajuća "Trojka" nije bila za to da se Želji, Sarajevu i Bosni izdvoji po dva miliona KM
Skupština Kantona Sarajevo na jučerašnjoj sjednici nije usvojila inicijativu da se velikanima bh. sporta iz budžeta izdvoji po dva miliona KM.
28.07.2022. u 15:19
get url
text

Mirza Čelik, zastupnik DF-a u Skupštini KS, krajem maja uputio je zastupničku inicijativu za otvaranje budžetske stavke, kako bi se pomoglo sarajevskim velikanima.

VEZANI TEKST - Mirza Čelik uputio inicijativu: Bosni, Sarajevu i Želji po dva miliona KM

Novac su trebali dobiti Košarkaški klub Bosna, te fudbalski klubovi Željezničar i Sarajevo.

Međutim, inicijativa nije naišla na podršku kod vladajuće "Trojke". Devet skupštinskih delegata iz opozicije glasalo je "za", dok je 17 bilo sudržano.

- Za je glasalo devet, protiv ništa, suzdržanih 17. Konstatujem da Skupština nije prihvatila ovu inicijativu - konstatovao je nakon pojedinačnog izjašnjavanja Elvedin Okerić, predsjedavajući Skupštine KS.

"Za" su glasali: Hamed Aljović, Mirza Čelik, Sabahudin Delalić, Amra Hasagić, Zvonko Marić, Dževad Poturak, Smiljana Viteškić i Haris Zahiragić.

VEZANI TEKST - Stojanović tražio, Avdić odgovorio: Kanton Sarajevo nema dva miliona KM za KK Bosna

S druge strane, suzdržani su bili: Vildana Bešlija, Aljoša Čampara, Jasna Duraković, Damir Filipović, Vibor Handžić, Senad Hasanović, Elmedin Konaković, Danijela Kristić, Damir Marjanović, Amel Mekić, Arijana Memić, Damir Nikšić, Elvedin Okerić, Igor Stojanović, Samir Suljević, Bilsena Šahman i Elvis Vreto.

Jedan od suzdržanih bio je i Stojanović, zastupnik u Skupštini KS ispred SDP-a, koji je u februaru ove godine uputio inicijativu da se KK Bosna iz budžeta izdvoji dva miliona KM.

Međutim, u martu je dobio negativan odgovor iz Ministarstva kulture i sporta KS. Odbijenicu je tada potpisao ministar Samir Avdić.

Podsjetimo, budžet Kantona Sarajevo za 2022. godinu iznosi milijardu i 220 miliona KM, pa su čudne opaske pojedinaca iz "Trojke" da šest miliona KM nije "dostatno" za tri sportska velikana kakvi su Željo, Sarajevo i Bosna.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.