open-navfaktor-logo
search
Generalni sekretar KSBiH
Čolan za Faktor o sramotnoj završnici sezone: Ova mrlja ide na dušu klubovima, UO će donijeti sankcije
Sramota koja se protekle subote desila u dvorani Pecara na Final four za prvaka Bosne i Hercegovine obišla je region.
07.06.2021. u 21:15
get url
text

Tri od četiri učesnika završnog turnira za prvaka države nisu se pojavila u Širokom Brijegu, pa je titula po automatizmu pripala košarkašima Širokog.

Igokea, Borac i Spars odlučili su se oglušiti o odluku Upravnog odbora KSBiH od 26. aprila kada je potvrđeno da će se završnica Prvenstva BiH 2020/2021 odigrati u dva dijela. Prvi dio Liga 6, po dvokružnom sistemu, dok je Final four bio predviđen kao drugi dio, u kojem bi igrale četiri prvoplasirane ekipe iz Lige 6, po sistemu prvi protiv četvrtog i drugi protiv trećeg.

VEZANI TEKST - Sramota na Pecari: Široki osvojio titulu prvaka BiH, tri tima se nisu pojavila na završnom turniru

Nakon što je Široki po 11. put u svojoj historiji postao prvak BiH, uslijedile su optužbe na račun generalnog sekretara KSBiH Amera Čolana. O otvorenom nezadovoljstvu Igokee, Borca i Sparsa, i njihovom nepojavljivanju na Final fouru razgovarali smo upravo sa prvim operativcem Saveza kako bi razjasnili neke stvari.

- Ekipe učesnice Lige 6 bile su na sastanku 18. aprila. Na tom sastanku razgovaralo u vezi svih završnica sistema kako bi se igralo i o prijedlozima koji su bili. Tada su bili i usaglašeni statovi da se prave ustupci njima, kao ekipama učesnicama u ABA ligi (oba ranga), te kako da se odigra Final four, jer ne bi bilo smisla da nema te završnice u bilo kojem obliku - kazao je generalni sekretar KSBiH Amer Čolan na početku razgovora Faktor.

- Već 19. aprila klubovi su poslali svoje izjašnjenje da oni ne žele da igraju Final four radi dužine trajanja, finansijskog opterećenja i jer ne bi imali prostora, što nije u skladu s ranijim odlukama Upravnog odbora KSBiH - dodao je prvi operetivac Saveza uz opasku da KSBiH nema ništa sa ABA ligom koja je diktirala tempo timovima koji se nisu pojavili na završnom turniru za prvaka BiH.

Čolan naglašava kako je domaći šampionat gurnut u drugi plan, a klubovi su prednost dali regionalnom takmičenju.

- Oni (klubovi) bi najradije igrali ABA ligu, a Prvenstvo Bosne i Hercegovine gurnuli u drugi plan - naglašava Čolan, koji je nakon svega 20. aprila dopise klubova poslao članovima UO KSBiH na izjašenjenje.

Dogovor o odigravanju završnice sa članovima Upravnog odbora je iskomuniciran putem Vibera, za šta od ranije postoji odluka, a sve kako bi se u vrijeme pandemija odluke donosile brže i efikasnije.

- Dvadesetog aprila član UO Siniša Kovačević je napisao saglasnost da se igra Final four u sistemu Liga 6, deset kola i da Igokea snosi troškove, te da se igra i utakmica za treće mjesto. Saglasnost su dali i Boris Spasojević i Feđa Jovanović, da bi 26. aprila i ostali članovi UO dali saglasnost na odigravanje sistema završnice, koju je istog dana komesar prvenstva u vidu saopćenja poslao ekipama koje učestvuju u Ligi 6 - pojasnio je Čolan, te dodao:

- Ova odluka je na snazi do njene realizacije ili do povlačenja. Njenog poništenja nije bilo i ona je ostala na snazi.

VEZANI TEKST - Bajić ne poštuje Bosnu i Hercegovinu, samo bh. entitet RS i Sjevernu Makedoniju

Nakon sramotnih dešavanja u Širokom, Čolan se našao na meti trenera Igokee Dragana Bajića. Strateg tima iz Laktaša iznio je nekoliko ozbiljnih optužbi na račun generalnog sekretara KSBiH, a dobar bio njegove priče imao je i političku konotaciju.

- Ne bih komentarisao izjave gospodina Bajića, on ima pravo da izjavljuje šta god želi. Svakako da te njegove izjave, kao i one koje su bile ranije, će biti predmet odluka Upravnog odbora i Disciplinskog suda. Pogotovo nemam potrebu komentarisati komentare o nečijem "dress codeu". Umjesto tih izjava trebao je u subotu i nedjelju biti na utakmicama i završiti ono što je započeo na startu sezone, a ne otići u petak na pripreme reprezentacije i davati izjave iz drugog grada - kazao je generalni sekretar Saveza.

Odluka UO KSBiH od 26. aprila 2021. godine

Sezona je bila naporna za sve, ne samo za bh. timove. No, za razliku od naših ekipa klubovi iz regiona uredno su odigrali ili još odigravaju završnice u svojim šampionatima.

- Svi su imali naporne sezone, svi su pravili ustupke. Mi smo toliko ustupaka napravili ABA-ligašima. Primjera radi, početak Lige 6 smo odgodili sedam dana zbog ABA lige. Igokea je odmah odgodila prvo kolo protiv Čelika, i igrala osmo kolo protiv Leotara, a Čelik im je izašao ususret. Svima njima su pravljeni ustupci i to prema ranijoj odluci UO da se ustupci prave - rekao je Čolan uz opasku da se utakmice dva posljednja kola Lige 6 zbog regularnosti nisu mogle odigrati dok se ne kompletiraju svih mečevi iz prethodnih rundi, dok su utakmice Final foura bile zakazane za prvi vikend nakon posljednjeg kola Lige za prvaka.

VEZANI TEKST - Zadar prvak Hrvatske: Navijači provalili u dvoranu uprkos zabrani

Čolan je i pojasnio da su ostali timovi iz domaćeg prvenstva u mnogome trpili obaveze ABA-ligaša.

- Ostali timovi su trpili ABA-ligaše tokom sezone, njihove obaveze i "balone", za koje se nikada nije znalo kada se igraju već je jednostavno samo stizao dopis iz ABA lige o terminu i tada su drugi morali čekati da Igokea, Borac, Široki i Sparsi završe nastupe u "balonu" - priča Čolan, te dodaje:

- Upravo zbog toga su došli u probleme kada je riječ o odigravanju Prvenstva BiH, koje se produžilo u odnosu na prvobitni kalendar. Naravno, oni su to znali, bili su dobro upućeni, a na sastanku im se reklo da će ući u cijeli sedmi mjesec s odigravanjem. Na to su pristali iako im je bilo jasno da će to rezultirati novim finansijskim troškovima. Rekli su "nema problema, kad god se završi, ali dajte da napravimo što bolji plasman u ABA ligi". Upravni odbor je to odobrio i tražio korektnu završnicu i učešće svih ekipa, a upravo se u UO KSBiH nalaze članovi i predsjednici klubova. Konkretno Igokea ima predsjednika Borisa Spasojevića, koji je ujedno i potpredsjednik KSBiH, i Sinišu Kovačevića koji je potvrdio javno i napismeno potpisao saglasnost za te odluke.

VEZANI TEKST - Kakva je sudbina timova koji se nisu pojavili na Final fouru za prvaka BiH?

U godini kada su obje naše seniorske selekcije izborila plasman na Evropsko prvenstvo sezona klupske košarke u našoj zemlji okončana je na sramotan način.

- Sve ovo baca jednu veliku mrlju na rad KSBiH, koji je proteklih godina pokazao odlučnost da nešto promijeni. Velika mrlja bačena je na samu završnicu, a klubovi su lične interese pokušavali zadovoljiti preko leđa Saveza i na uštrb drugih klubova. Ne radi se ovdje o tri već o 14 timova koji su igrali ligu i ispoštovali sve svoje obaveze. Ova mrlja ide na dušu klubovima i oni će se morati izboriti sa sankcijama koje će UO morati donijeti prema Propozicijama - kazao je Čolan na kraju razgovora za Faktor.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.