open-navfaktor-logo
search
Želi bolje uvjete
Atletičar Abedin Mujezinović traži saglasnost da iz Zenice pređe u Sarajevo
Zenički srednjeprugaš i član državne reprezentacije Abedin Mujezinović (27 godina), zatražio je prošlog mjeseca ispisnicu iz matičkog kluba Zenica kako bi karijeru nastavio u Atletskom klubu Sarajevo.
08.12.2020. u 19:00
get url
text

Napominje kako se nedavno oženio svojom djevojkom Almedinom Osmanbašić, a koja bi uskoro mogla dobiti posao u Sarajevu. Zato, zbog privatnih i sportskih razloga, ističe da nakon 12 godina želi napustiti AK Zenica.

- Zahtjev za ispisnicu podnio sam još 3. novembra, ali iz kluba zahtijevaju da im AK Sarajevo plati odštetu u iznosu od 2.800 KM. Nije to veliki novac, ali Sarajevo, zbog svih okolnosti i problema zbog koronavirusa, trenutno nije u mogućnosti platiti odštetu.

U svom sam zahtjevu tražio da mi ispisnicu izdaju bez naknade, jer sam smatrao da to zaslužujem svojim dosadašnjim doprinosom klubu i jer nemam nikakav ugovor sa zeničkim klubom. Vjerovao sam da ću i dobiti ispisnicu te, kao što je Sloboda Tehnograd ovog ljeta pustila svog sprintera Eugena Savića da pređe u Sarajevo, bez problema moći promijeniti sredinu - kaže Mujezinović.

Odluku da li će bez odštete moći preći u Sarajevo, na osnovu žalbe koju je podnio, trebala bi donijeti nadležna komisija Atletskog saveza Federacije Bosne i Hercegovine. Komisija će zasjedati u četvrtak, 10. decembra.

- Teško mi je zbog odlaska, ali svako za sebe traži bolji život. Sarajevski klub mi nudi puno bolje uvjete. Dat će mi stalnu stipendiju, naknadu za pripreme i nabavku opreme, a vjerovatno bih se brzo i zaposlio. AK Zenica mi nikada nije plaćao stipendiju, a jedini trošak bile su pripreme, koje su, otprilike, godišnje koštale oko 1.000 KM. Stipendiju sam, kao vrhunski sportista, imao samo od Vlade Zeničko-dobojskog kantona. Prošle sam godine ukupno dobio 1.000, a ove 2.000 KM, koje se isplaćuju u 12 rata - objašnjava Mujezinović, koji napominje kako je na državnim prvenstvima znao nastupati i u tri discipline za Zenicu.

Smatra da zaslužuje ispisnicu i da ode bez odštete. Napominje kako je ovogodišnji državni prvak na 400 m, a prošlogodišnji na 800 m, dok je na balkanskim prvenstvima osvojio ukupno pet medalja. Sve balkanske medalje osvojio je na 800 metara - zlata na otvorenom u Novom Pazaru, zatim u dvorani u Istanbulu i Beogradu, a jednom je u Istanbulu bio i srebreni u dvorani.

Ove je godine osvojio bronzu na otvorenom u rumunskom Cluju, čime je kompletirao set medalja sa balkanskih prvenstava. Dva je puta nastupio i na evropskim prvenstvima - na otvorenom 2018. godine u Berlinu te na dvoranskom 2019. godine u Glasgowu, ali je oba puta nastup završavao u kvalifikacijama.

- Svoj najvredniji uspjeh ostvario sam 30. juna 2018. godine u španskoj u Tarragoni, kada sam na 800 m osvojio bronzanu medalju na Mediteranskim igrama. Bila je to prva medalja za našu zemlju u historiji mediteranskih igara koju je osvojio jedan bh. atletičar u trkačkim disciplinama - ponosno ističe Mujezinović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.