open-navfaktor-logo
search
Mlada bh. bokserka
Dok čeka borbu za evropsko zlato, Bohatjuk dobila stipendiju Ministarstva kulture i sporta KS
Mlada reprezentativka Bosne i Hercegovine u boksu Tara Bohatjuk, stekla je status perspektivne sportistkinje internacionalne C klase i ostvarila pravo na mjesečnu stipendiju u trajanju od godinu dana, saopćeno je iz Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo.
20.11.2020. u 14:57
get url
text

Tako je ispunjeno obećanje, koje je još na početku mandata dao ministar Kenan Alikadić da će vrhunski sportisti, treneri, sportski radnici dobiti zasluženo mjesto i priznanja za svoje uspjehe.

Podsjećamo, na inicijativu ministra Alikadića usvojen je Pravilnik, koji je sportistima do 18 godina dao mogućnost naknade, kakvu zaslužuje i Tara Bohatjuh.

Ona je svojim izuzetnim rezultatima pokazala da Kanton Sarajevo i BiH imaju sportiste pred kojima je velika budućnost. Mlada bh. bokserka plasirala se u polufinale Evropskog prvenstva za mlade, koje se održava u Budvi i za BiH osigurala tek drugu evropsku medalju.

Bohatjuk, koja je članica Bokserskog kluba Novi Grad i bokserske reprezentacije BiH, u Budvi je slavila protiv prvakinje Španije Arroyo Rodriguez Nayara, te osigurala bronzu, a u subotu se u polufinalu sastaje sa juniorskom prvakinjom Evrope, predstavnicom Crne Gore Bojanom Gojković. Tako se našoj Tari Bohatjuk smiješi nova medalja.

Iz Bokserskog kluba Novi Grad navode kako je ovo prva evropska medalja za klub, a ujedno i tek druga za BiH. Zadovoljni su činjenicom da su nakon 15 godina rada i učešća na deset evropskih prvenstava uspjeli osvojiti medalju na ovako značajnom prvenstvu, što je, kako ističu, dokaz kvaliteta, upornosti i kontinuiteta.

Na Evropskom juniorskom prvenstvu u Budvi učestvuje pet reprezentativaca BiH.

Tara Bohatjuk rođena je 2003. godine i aktuelna je juniorska prvakinja svijeta u kik-boksu, a progglašena je i sportistom godine u konkurenciji juniorki za 2018. godinu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.