open-navfaktor-logo
search
Stigao kući
Khabib Nurmagomedov se otvorio ruskim novinarima: Mogu ja zaraditi novac i sam
Khabib Nurmagomedov, neporaženi UFC prvak, koji je u subotu okončao karijeru nakon pobjede protiv Justina Gaethjea, stigao je kući.
28.10.2020. u 14:41
get url
text

Tamo su ga dočekali ruski novinari, kojima se odlučio kratko obratiti, piše Fightsite. Glavna tema bila je naravno njegova penzija, te pitanje je li ga neko pokušavao od toga odgovoriti i kakav je zapravo stav Dane Whitea, koji ovime gubi potencijalno veliku zaradu.

Uostalom, koliko god to pokušao sakriti, White na konferenciji za medije nakon priredbe nije izgledao nimalo sretan.

- Naravno da bi Dana White volio da se nastavim boriti i osiguravati im velike brojke. No, mogu ja zaraditi novac i sam. Na vrhuncu sam svoje karijere i mogu se boriti za stvarno velike honorare, no donio sam odluku. Mislim kako je ovo bilo najbolje vrijeme za to. Malo je onih koji se mogu penzionisati dok su na vrhuncu.

VEZANI TEKST - Nije slavio pobjedu: Khabib Nurmagomedov sa suzama u očima sjetio se oca i objavio kraj karijere

Da sam ostao, nakon godinu, dvije ili pet bih se ponovno susreo s tom odlukom. Vjerujem da sam napravio dovoljno u sportu da bi me se smatralo najboljim. Danas sam rangiran kao prvi "pound-for-pound" borac svijeta i ja sam time svoju misiju odradio. Što mi još preostaje? Zarađivati novac? To ću uvijek biti u stanju na druge načine - rekao je Khabib, koji je kroz cijelu karijeru govorio kako se ne bori zbog novca i kako novac nije ono što ga na bilo što može navesti.

Ispred njega je puno opcija, no činjenica je kako će ostati u sportu, gdje bi s vremenom trebao preuzeti ulogu svog oca i postati glavni čovjek Eagles MMA tima i Akademije. Trenutno bi istu trebao voditi zajedno s ljudima koji su po tom pitanju njegovom ocu bili najbliži. Kao jedan od glavnih ciljeva bit će dovesti njegovog timskog kolegu i velikog prijatelja na poziciju koju će on uskoro i službeno napustiti. To je Islam Makhachev, koji će se uskoro boriti protiv Rafaela Dos Anjosa.

- Život ide dalje, a mi imamo našu MMA Akamediju. Islam Makhachev 14. novembra ima borbu protiv bivšeg prvaka lake kategorije i to je trenutno najvažniji događaj za naš tim. Kao što je moj otac uvijek govorio, kad ja odem imat ćemo novog prvaka. Neće više biti nikoga kao što sam ja, teško da će ikad itko ponoviti moj rezultat.

Ali, planiramo za Islama da pobijedi ovu borbu, te još jednu prije Ramazana, nakon čega će postati izazivač za titulu. Iduće godine u septembru ili oktobru trebao bi se za istu boriti - pomalo je optimističan plan, gledajući kako će ovo za Makhacheva biti prva borba protiv nekog elitnog imena i kako bi pobjedom tek trebao ući u Top 10, uz dodatak da se još nikad nije borio protiv borca rangiranog bolje od sebe, a situacija u vrhu kategorije je izuzetno napeta.

No, to su tek planovi, a Khabibova riječ bi i budućnosti mogla igrati važnu ulogu kod Dane Whitea. Hoće li Makhachev uspjeti doći do njegovog zvjezdanog statusa? To možemo saznati tek s vremenom, kad vidimo kakve će rezultati postizati. Po pitanju karizme, čini nam se kako ipak ne posjeduje ono što je kod Khabiba itekako vidljivo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.