open-navfaktor-logo
search
Finale u bacanju kugle
Rekorder BiH prvi će izaći na bacalište: Može li Mesud Pezer obradovati naciju?
Rekorder Bosne i Hercegovine u bacanju kugle, Mesud Pezer, posljednja je nada naše domovine da na Igrama u Tokiju može do prve olimpijske medalje u svojoj historiji.
04.08.2021. u 23:59
get url
text

Rođeni Zeničanin odličnim nastupom u kvalifikacionoj grupi B i trećim najboljim hicem izborio je plasman u finale, koje počinje za nešto više od četiri sata, tačnije u 4.05 sati po centralnoevropskom vremenu.

Prvi favorit finala svakako je Amerikanac Ryan Crouser. Svjetski rekorder (23,37 metara) i aktuelni olimpijski prvak u kvalifikacijama je kuglu bacio na 22,05 metara, a drugi najbolji rezultat imao je Tomas Walsh s Novog Zelanda. Walsh je u Rio de Janeiru osvojio bronzu, a u svojim vitrinama ima po zlato i bronzu sa SP-a.

Mesud Pezer, čiji lični rekord iz 2019. godine iznosi 21,48 metara, prvi će izaći na bacalište.

Nakon našeg atletičara na bacalište će redom izlaziti Chukwuebuka Enekwechi (Nigerija), Zane Weir (Italija), Tomas Walsh (Novi Zeland), Payton Otterdahl (SAD), Mostafa Amr Hassan (Egipt), Ryan Crouser (SAD), Armin Sinančević (Srbija), Kyle Blignaut (Južna Afrika), Darlan Romani (Brazil), Joe Kovacs (SAD) i Jacko Gill (Novi Zeland).

Od svih 12 finalista Pezer je treći najslabije plasirani na svjetskoj ranking list (19. pozicija), što u ovom takmičenju nema apsolutno nikakav značaj, dok lošije lične rekorde od njega imaju tek trojica finalista. Ipak, ni to nije nikakav pokazatelj, već iskuljučivo trenutna forma, a sudeći prema njoj Pezerova trenutna je na zavidnom nivou.

Može li obradovati naciju saznat ćemo u direktnom TV prijenosu finala u bacanju kugle na Olimpijskim igrama koje možete pratiti na kanalu BHT1.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.